Zeleni tjedan

Želiš iskušati nešto novo? Isprobaj ove 'špagete bolonjez' bez mesa

Špageti bolonjez jedno su od onih jela za koji gotovo svaka žena ima svoj omiljeni recept. No, što kad bi ti netko rekao da možeš napraviti nutritivno i proteinima bogate 'veganske' špagete bolonjez

paish-zaini--9UJTnXpUXM-unsplash.jpg

Koliko puta si čula kako je jedino meso, pravi izvor proteina? No, studije i nutricionisti ističu kako izvor proteina može biti doista raznolik. Ovih smo se dana odlučili pozabaviti alternativnim načinima prehrane. Green week koji obilježavamo ovaj tjedan, bio je idealna prilika da potražimo malo drugačije recepte. Upravo tako smo na Loveandlemons, pronašle zanimljiv recept koji jedva čekamo isprobati.

Jesi li i ti spremna iskušati veganske špagete bolonjez?

Sastojci:

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 luk nasjeckani

1 srednja mrkva, nasjeckana

4 šalice nasjeckanih šampinjona

1 žlica nasjeckanog ružmarina

½ šalice mljevenih oraha (oko 60 g)

2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

1 žlica balzamičnog octa

1 žlica tamari umaka

1 konzerva pasirane rajčice

 1 ½ šalica kuhane smeđe ili zelene leće*

1 žlica koncentrata od rajčice

1 žličica sušene kadulje

1 šalica prepolovljenih cherry rajčica

250 grama špageta

 1 šalica narezanog svježeg bosiljka, po želji

½ šalice tostiranih pinjola (oko 70 g)

malo sušenih ljute papričice

naribani pecorino sir, preskočite ako slijedite vegansku prehranu

malo soli i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Zagrij ulje u velikoj tavi na srednjoj temperaturi. Dodaj luk i mrkvu, posoli i popapri te kuhaj dok ne omekšaju, otprilike 3 minute. Dodaj šampinjone, još malo soli i kuhaj dok ne omekšaju, povremeno miješajući, još otprilike 8 minuta.

Vrijeme je za ružmarin. Dodaj mljevene orahe i kratko ih poprži oko 30 sekundi, zatim sve dobro promiješaj. Dodaj češnjak, a zatim i balzamični ocat i tamari, te sve dobro promiješaj kako bi se sjedinilo. Dodaj pasiranu rajčicu, leću, koncentrat od rajčice, kadulju i svježe cherry rajčice..

Smanji temperaturu i ostavi da se krčka još 20 do 30 minuta dok se umak ne zgusne.

U velikom loncu zakuhaj slanu vodu. Pripremi tjesteninu prema uputama na pakiranju, kuhajući je al dente. Ocijedi je i dodaj u tavu s umakom.

Posluži uz svježi bosiljak, pinjole, malo sušenih ljutih papričica i pecorino sir koji možeš izbaciti ako želiš da špageti budu u potpunosti veganski.