Budi najbolja verzija sebe.
Image
Foto: www.profimedia.hr
Michael Douglas i Katherine Zeta-Jones
Foto: www.profimedia.hr

Michael Douglas i Katherine Zeta-Jones

Znanost kaže da se za parove s dobnom razlikom od 10 ili više godina već smatra da imaju veliku dobnu razliku, a takav je odnos češći nego što mislimo. Istraživanje iz 2017. pokazuje da se gotovo 8% muškaraca ženi ženama mlađima od njih 10 godina i više, dok gotovo 2% žena to isto čini s mlađim supružnicima. To potvrđuje i poznati holivudski bračni par Michael Douglas i Katherine Zeta-Jones, s razlikom u godinama od čak 25 godina - Douglas ima 76, a Zeta-Jones 51.

George Clooney i Amal Alamuddin
Foto: www.profimedia.hr

George Clooney i Amal Alamuddin

Društvo ima tendenciju osuđivati veliku razliku u godinama među partnerima, nazivajući ih "čudnima" ili "jezivima". Zapravo, nedavno istraživanje pokazalo je da se odnosi između starijeg i puno mlađeg partnera smatraju manje voljenim i manje nepristranima od strane drugih ljudi. Srećom, brojne poznate osobe danas su vrlo otvorene kada su u pitanju njihove veze i razlika u godinama i odlučne su razbiti tu stigmu. Među njima su i George Clooney i Amal Alamuddin. Clooney je sa svojih 60 godina 17 godina stariji od svoje supruge Alamuddin, kojoj su tek 43 godine.

Jason Statham i Rosie Huntington-Whiteley
Foto: www.profimedia.hr

Jason Statham i Rosie Huntington-Whiteley

I starije žene i stariji muškarci mogu imati koristi od dobne razlike u svojoj vezi. Za muškarce, neka istraživanja sugeriraju da se, u usporedbi s parovima koji su sličnih godina, suprugov rizik smrtnosti smanjio za 11% kad je bio sedam do devet godina stariji od svoje supruge. Druga teorija kaže da je za starije muškarce manje vjerojatno da će patiti od srčanog udara, moždanog udara i raka, jer ih mlađe supruge nadahnjuju da ostanu u formi i zdravi. Još jedan od parova koji s ponosom pokazuje svoju razliku u godinama su Jason Statham i Rosie Huntington-Whiteley - njemu su 53, a njoj 34 godine.

Heidi Klum i Tom Kaulitz
Foto: www.profimedia.hr

Heidi Klum i Tom Kaulitz

Žene su obično posvećenije i zadovoljnije svojim vezama kada su partneri deset ili više godina mlađi od njih. Također se vjeruje da žene osjećaju da imaju dominantniji položaj u vezi s godinama i da se osjećaju osnaženima. To zna i Heidi Klum, koja je od svog sadašnjeg supruga starija čak 17 godina - njoj je 48 godina, a njezinom suprugu 31.

Nick Jonas i Priyanka Chopra
Foto: www.profimedia.hr

Nick Jonas i Priyanka Chopra

U ovakvim vezama više je od ičega važno postaviti životni cilj. U odnosu s velikom razlikom u godinama, obje strane moraju biti svjesne svojih snova, potreba i pronaći zajedničke ciljeve. To se posebno može dogoditi kada su u pitanju djeca. Stariji partner možda ne želi ili ne može imati više djece, dok njihov mlađi partner još uvijek želi izgraditi obitelj. A djecu priželjkuje i jedan par s velikom razlikom u godinama - riječ je o mlađahnom Nicku Jonasu i njegovoj supruzi Priyanki Chopri. Razlika je kod njih čak 10 godina - on ima 28, a ona 38 godina.

Ellen DeGeneres i Portia de Rossi
Foto: www.profimedia.hr

Ellen DeGeneres i Portia de Rossi

U takvim vezama čovjek mora biti svjestan zdravstvenih problema. U drugim vezama, obje osobe zajedno stare, ali u vezama s velikom razlikom u godinama, jedna strana brže dolazi do starije životne faze. Tada se mogu pojaviti kronični zdravstveni problemi koji mogu istaknuti dobnu razliku između partnera. To znaju i poznata komičarka Ellen DeGeneres, kojoj 63 godine, i njezina dugogodišnja supruga Portia de Rossi, kojoj je 48.

Jason Momoa i Lisa Bonet
Foto: www.profimedia.hr

Jason Momoa i Lisa Bonet

Kako bi veza uspjela, važno je riješiti novčanu neravnotežu. Novac je uvijek važna tema za razgovor s partnerom, ali u vezi u kojoj je velika razlika u godinama između partnera, to je ključni faktor. Kad izlaziš sa starijom osobom, za očekivati je da ona već ima utvrđenu karijeru i imovinu, poput kuće i automobila. To treba razmotriti rano kako bi se izbjegle neravnoteže u budućnosti. Toga su svjesni i poznati par Jason Momoa i Lisa Bonet - zgodnom Momoi koji ima 41 godinu ne smeta što je supruga od njega starija 12 godina - ona ima 53 godine.

Sarah Paulson i Holland Taylor
Foto: www.profimedia.hr

Sarah Paulson i Holland Taylor

Veze u kojima je velika razlika u godinama između partnera imaju tendenciju da budu stigmatizirane, ali s prijateljima i obitelji koji podržavaju par, to vezu čini lakšom za održavanje. Važno je pronaći način za uklapanje u međusobne grupe vršnjaka, imajući na umu da razlika u godinama može značiti i različite načine zabave. A to znaju i dugogodišnje partnerice, glumice Sarah Paulson i Holland Taylor, među kojima je razlika čak 32 godine - Paulson ima 46, a Taylor 78 godina.

Ne mare za razliku u godinama

Slavni parovi dokazuju da su godine samo broj, a to je potvrdila i znanost

Ljubav je slijepa, a posebno kada je riječ o starosti partnera - jednom kad se strast pokrene, datum rođenja voljene osobe zadnje je što nam pada na pamet. Brojni parovi, a između ostalog i oni poznati, dokazuju da se dobne razlike od 17, 25, pa čak i 32 godine ne treba bojati. Zapravo, brojna su istraživanja već pronašla koristi koje proizlaze iz takvih veza, što za muškarce, što za žene. Iako još uvijek pate od stigmi, većina tih veza obično uspijeva i od njih se stvaraju lijepe obitelji. Dokaz tomu su i celebrityji u nastavku, a evo što o svemu kaže znanost.

Budi najbolja verzija sebe.
N.B.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.