Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Knjiga tjedna: Crvene usnice

Izuzetno dinamični roman Manuela Puiga

Knjiga tjedna: Crvene usnice
Budi najbolja verzija sebe.

"Crvene usnice" nesvakidašnji je roman u kojemu pratimo nekoliko paralelnih radnji između 1934. i 1947., u argentinskom selu Vallejosu i glavnome gradu Buenos Airesu. Nakon raskida zaruka s Juan Carlosom, muškarcem kojeg je iskreno voljela, djevojka Nélida udaje se u Buenos Airesu za drugoga te započinje novi život s mužem i dvoje djece, daleko od Vallejosa i svih onih koje je tamo ostavila.

Međutim, saznavši da je Juan Carlos preminuo u sanatoriju, premda posvađana s njegovom majkom i sestrom, odlučuje im poslati pismo sućuti. Juan Carlosova majka joj, na njezino iznenađenje, odgovara i time započinje njihova duga prepiska iz koje saznajemo neočekivano mnogo događaja i otkrivamo zamršenu mrežu ljudi vezanih uz Juan Carlosa, ali i ostale stanovnike Vallejosa.

Izuzetno dinamična radnja Puigova romana rezultat je multidiskurzivnosti i raznolikosti pripovjednih perspektiva. Kroz dnevničke zapise, pisma, isječke iz novina, policijske i medicinske izvještaje, smrtovnice, unutarnje monologe, ciganske gatke, pa čak i ispovijedi svećeniku pratimo umreženost stanovnika jednog sela i njihove brojnim odnosima isprepletene sudbine što je uvjerljiva podloga za stjecanje dojma o društvenim i političkim prilikama u Argentinic prve polovice 20. stoljeća.

Puigova inovativnost u romanu dolazi do punog izražaja, pa se "Crvene usnice" uz poznatiji "Poljubac žene pauka" svrstavaju u njegovo najznačajnije djelo – kritički britko, uzbudljivo i zabavno.


Manuel Puig - Crvene usnice
Nakladnik: Hena com
Broj stranica: 256
Uvez: Meki uvez
Prevoditelj: Duška Gerić Koren
Godina izdanja: 2016.
Cijena knjige: 129,00 kn

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.