Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Babilaž: "Nitko nije zvučao i osjećao kao Leonard Cohen"

Odlazak velike glazbene legende

Babilaž: "Nitko nije zvučao i osjećao kao Leonard Cohen"
Budi najbolja verzija sebe.

Dobro došli u Babilaž – ciklus kolumni čije su autorice članice naše redakcije. U njima će s vama dijeliti svoja mišljenja i razmišljanja o različitim temama, od ljubavi, ljepote, kuhanja, svakodnevnih događanja...


Razmišljala sam neko vrijeme o čemu da vam pišem u današnjem Babilažu, a onda sam se sjetila jedne meni prilično drage teme – glazbe. 

Glazbenim je svijetom prošli tjedan odjeknula tužna vijest o smrti glazbenog velikana Leonarda Cohena čiju glazbu i sama vrlo cijenim i volim slušati. 

Za sve one koji ne znaju (iako se nadam da takvih nema), Leonard Cohen je bio kanadski glazbenik i književnik, a umro je prošli tjedan u svojoj 82. godini. Bio je jedan od najutjecajnijih glazbenika svoga doba, nenadmašni vizionar. Napisao je mnoge pjesme i balade, o ljubavi, smrti, religiji, životu općenito...A svoj je posljednji album „You Want It Darker“ objavio ove godine u listopadu. Ništa manje vrijedan od ostalih, ovaj je album bio njegov posljednji oproštaj s publikom. 

Cohen je znao da se njegov odlazak bliži pa je tako i u svom posljednjem albumu progovorio o vlastitoj smrti i poručio Bogu da je spreman za svoje posljednje putovanje.

"Nitko nije zvučao i osjećao kao Leonard Cohen", rekao je kanadski premijer Justin Trudeau nakon smrti glazbenog velikana.

Svima dobro znani Cohenovi klasici poput "Suzanne", "So Long, Marianne", "Bird on the Wire“,  "Hallelujah" samo su neka od njegovih vrhunskih remek djela. 

Pjesma "So Long, Marianne" posvećena je njegovoj najvećoj muzi, Norvežanki Marianne Ihlen s kojom je šezdesetih godina neko vrijeme živio na grčkom otoku Hydri. Marianne je umrla samo nekoliko mjeseci prije nego je Cohen izdao svoj posljednji album. Cohen se s njom oprostio putem emotivnog pisma u kojem joj je poručio da će vrlo brzo doći za njom. 

Poput svih glazbenih velikana i pjesnika, i sam Cohen vrlo je često bio potišten te se borio s depresijom, no upravo su u tim depresivnim trenucima nastala njegova mnoga značajna djela. Ipak, iz njegovih je djela moguće prepoznati kako je Cohen zapravo volio i slavio život, ali isto tako ga ja volio živjeti na svoj način. Baš kao što i navodi u svojoj pjesmi "Bird On The Wire": I have tried in my way to be free...

Cohena i njegovu glazbu jako volim, iako ne mogu tvrditi da sam ludi fan niti znam nabrojati sve njegove albume napamet, ali volim njegovu glazbu i ono što je on predstavljao. On nije bio samo glazbenik, već i pjesnik, umjetnik i boem. Cohen je bio jedan od rariteta u glazbenom svijetu kakvih je danas, nažalost, sve manje. Osim Boba Dylana i Neila Younga nitko mi drugi ne pada na pamet tko bi mogao parirati Cohenu.

Cohenova mi je glazba poput melema za uši, a najviše je volim slušati s dolaskom prvih jesenjih dana pa sve do kraja zime. Nekako baš paše uz te tmurne i sve mračnije dane. Njegova glazba je duboka i tjera vas na razmišljanje. Svaka pjesma u sebi nosi nešto, dašak nostalgije ili tuge. Slušajući njegove pjesme možete istinski osjetiti svaku emociju koja je u nju utkana i koju je pjesnik prilikom pisanja osjećao. Nijedna Cohenova pjesma nije plitka poput današnjih tralalajki kakve smo navikli slušati na radio stanicama, njegove su pjesme mnogo ozbiljnije i mnogo dublje.

Leonard Cohen je osim glazbenog talenta imao i stav. Karizmu kakva današnjim glazbenicima (ako ih uopće možemo tako nazvati) nedostaje. Meni su sve te današnje zvijezde iste i za mnoge nisam ni čula. Otvoreno priznajem da ne znam nijednu pjesmu Justina Biebera. Ne slušam tu vrstu glazbe i uvijek sam kad je glazba u pitanju nekako više bila okrenuta ozbiljnijim stvarima, koliko god to pretenciozno zvučalo. Valjda su mi roditelji usadili ljubav prema kvalitetnoj glazbi koje se teško otarasiti. I neizmjerno sam im zahvalna na tome. 

Ne bih htjela nikoga uvrijediti, no ja uistinu današnju pop glazbu nikako ne volim te mi određene pjesme mogu čak i izazvati glavobolju, a u nekim slučajevima i jaču migrenu. Najgore od svega mi je što ih na radio stanicama svaki dan neprestano ponavljaju pa onda čak i pjesma koja mi na prvu bude ok, ubrzo postane dosadnjikava i na kraju je ne mogu više čuti... Ali sve u svemu, prema mom skromnom mišljenju današnji mladi glazbenici u sebi nemaju niti tračak onoga što je Cohen bio i predstavljao. 

U svijetu glazbe nakon Cohena ostaje velika praznina. Baš kao što je i pjevač grupe U2 Bono Vox izjavio u dokumentarcu o Cohenu "I'm Your Man": "Budimo ozbiljni na trenutak. Vrlo je malo ljudi koji stoje na istom tlu kojim kroči Leonard Cohen. Ljepota je još uvijek istina, a Cohen ima rijedak talent da napravi nešto lijepo iz ovoga mračnog svijeta."

Unatoč tome što njega više nema, njegove će pjesme živjeti zauvijek. Cohen je za sobom ostavio jedan bogat opus glazbenih uradaka i balada koji će nas uvijek podsjećati na to koliko je bio veličanstven, a mladim naraštajima će, iskreno se nadam, njegov rad poslužiti kao inspiracija te im ukazati na to kako uistinu zvuči kvalitetna glazba. 

I za kraj, s vama u nastavku dijelim jednu od meni najdražih Cohenovih uradaka... Foto: Getty Images
By: Kovrčava Sue

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.