Neka vaše stare hlače postanu nove

Kakav će na kraju biti rezultat bojanja, ovisi o brojnim faktorima, kao što su materijal koji bojite, kvaliteta boje i koliko ste pravilno proveli postupak bojanja

U vrijeme recesije kada se razmišlja o svakoj potrošenoj kuni, kupovina odjeće kod mnogih ne samo da više nije prioritet, nego se više uopće ne nalazi na listi prioritetnih stvari. No, kriza već dugo traje, a niti jedna odjeća nije vječna, pa vaše nekada crne hlače više ne izgledaju više crno, nego su sive i izgledaju pohabano? Bojanje hlača jedna je od načina, da vratite njihov početni sjaj ili im date novi.

Naime, ne trebaju hlače biti crne, da biste ih obojili u crno, makar vjerojatno ćete najbolji rezultat postići s tamnijim materijalima. Ako pak želite obojiti hlače s uzorkom, zapamtite da će se taj uzorak vidjeti i nakon bojanja, te postoji mogućnost da će on biti druge nijanse crne ili sive. Ukoliko želite obojiti hlače koje na sebi imaju trajne mrlje, velika je mogućnost da će se te mrlje vidjeti i nakon bojanja.

Kakav će na kraju biti rezultat bojanja, ovisi o brojnim faktorima, kao što su materijal koji bojite, kvaliteta boje i koliko ste pravilno proveli postupak bojanja i onom X faktoru na koji na žalost ne možete utjecati. Zbog toga smo pripremili nekoliko korisnih savjeta kako bi bojanje bilo što uspješnije.


11 koraka

 1. Boju za materijal možete kupiti u brojnim trgovinama, drogerijama i hobby trgovinama. Na vama je da odlučite koju ćete uzeti. Svaka od tih boja ima svoje specifične upute, i svakako ih dobro pročitajte.
 2. Pronađite etiketu s unutarnje strane hlača, na kojoj piše sastav hlača. Naime, materijal hlača mora imati najmanje 60 posto prirodnog, perivog materijala, kao što je pamuk, vuna ili svila, jer to je jedan od uvjeta da će se materijal obojiti jednoliko. Također, trebate imati na umu da niti jedan materijal koji je izrađen od miješanih prirodnih i umjetnih vlakana, neće „primiti“ boju u potpunosti.
 3. Dok neke boje možete staviti u perilicu rublja druge ne možete. Ukoliko je slučaj da boju ne možete staviti u perilicu, za bojanje koristite keramičke ili metalne kante ili sanitarije, nikako plastične jer će ostati mrlje.
 4. Voda mora biti temperature koja je naznačena na uputama za upotrebu.
 5. Možete staviti za trećinu više sredstva za bojenje nego što je preporučeno, posebno ako se radi o crnoj boji.
 6. U otopinu možete staviti jednu žlicu deterđenta za rublje kako biste dobili čim više jednako obojenje. Također, nećete pogriješiti ako stavite i pola čaše vinskog octa kako bi povećali intenzitet boje.
 7. Hlače prvo namočite u vrućoj vodi i zatim ih stavite  u mješavinu s bojom.
 8. Miješajte hlače u otopini između 10 i 30 minuta, a ostavite ih u otopini oko sat vremena. Zapamtite da hlače izgledaju tamnije dok su mokre, pa nemojte da vas izgled u vodi zavara.
 9.  Nakon toga, hlače morate dobro isperite tako da iza njih ostaje čista voda.
 10. Nakon toga operite hlače u perilici rublja s laganijim deterdžentom na 50 stupnjeva, ali s hladnim ispiranjem.
 11.  Osušite ih prema uputama s etikete hlača.

Hlače sa zanimljivim uzorkom

Zanimljive "tie dye"uzorke na hlačama možete jednostavno dobiti i uz pomoć izbjeljivača (ako se radi o tomanijim trapericama) ili boje (ako se radi o svjetlijima). Postupak je jednostavan – pripremite sve što vam je potrebno – izbjeljivač (boju), gumene rukavice, traperice, konopac (ili gumice), gumene rukavice. Pripremite i radnu površinu ovisno o tome što ćete raditi. Ako ste se odlučili izbjeljivati traperice treba vam ili posuda u koju možete u potpunosti potopiti traperice ili na neku radnu površinu (najbolje vani) rasprostrite zaštitnu plastiku. Ovo posljednje vrijedi i ako želite bojati traperice.

Dijelove na trapericama koje želite promijeniti zavežite konopcem i onda ili traperice potopite na nekoliko sati u otopinu vode i izbjeljivača (omjer 1:4 – jedna mjerica izbjeljivača na 4 mjerice vode). Ako pak bojate traperice – također ih zavežite i onda pripremljenom kupovnom bojom polijevajte i natopite (možete koristiti i više različitih boja). Nakon toga ih zamotajte u plastičnu foliju i pustite da odstoje najmanje 4 sata. U oba slučaja – nakon procesa bojanja ili izbjeljivanja operite ih u  perilici (perite samo njih) vrućom vodom.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.