Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Što jedu astronauti u svemiru?

Jeste li se ikada pitali čime se hrane astronauti u svemiru? Baš kao i na Zemlji, astronauti uživaju u izboru hrane koja zadovoljava njihove prehrambene i nutritivne potrebe.

shutterstock_1937111908.jpg
Foto: Shutterstock
Budi najbolja verzija sebe.

Možda zvuči jednostavno pakirati i pripremiti hranu za astronaute, no jesti u svemiru u okruženju s niskom gravitacijom itekako je izazovno.

Jelovnik Međunarodne svemirske postaje uključuje više od stotinu artikala, poput povrća, voća, gotovih jela i slastica. Dostupni su začini poput kečapa, senfa i ljutog umaka. Zapravo, sriracha i tabasco umak omiljeni su začini mnogih astronauta. Razlog tome je što često pate od začepljenosti nosa zbog preraspodjele tjelesnih tekućina u mikrogravitaciji. Oticanje nosnih prolaza ometa isporuku molekula mirisa, što može smanjiti okus hrane za 70 posto.

Kako bi uživali u hrani koja ne lebdi po prostoriji, paketi dolaze s čičak zakrpama ili trakama i magnetima pričvršćenima za njihovu površinu, tako da se mogu lako pričvrstiti za stol ili pladanj. Škare su također bitan alat za objedovanje u svemiru kako bi se otvorile vakumirane vrećice.

Izazovima u kuhinji prepustit će se i kandidati nove sezone kulinarskog showa 'Večera za 5 na selu' koju gledamo već od ponedjeljka u 20:15 na programu RTL-a!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.