Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Odlična ideja za vikende

Jesi li čula za krčki Camino? Prehodaj 150 kilometara najsjevernijim jadranskim otokom

Tko kaže da ne možeš hodati sto kilometara pa i više? Ako ne probaš, nećeš ni znati što si u stanju učiniti. Uzmi pod ruku dvije-tri prijateljice i put Krka!

BeFunky-collagennsss.jpg
Foto: Instagram/mountainadventurephoto/krk
Budi najbolja verzija sebe.

Sigurno si čula, a možda i planiraš jedom otići na Camino, put Svetog Jakova, hodočašće dugo oko 800 kilometara (ovisno odakle kreneš jer postoji nekoliko ruta - engleska, portugalska, baskijska…) sa ciljem u Santiagu de Composteli, odnosno katedrali u kojoj počiva sv. Jakov. Po njemu je jedno od najvećih kršćanskih hodočašća i dobilo ime.

Image
Istarski dragulj

Otkrij 'Stazu sedam slapova' - čarobnu planinarsku stazu u Istri

Camino je posljednjih godina vrlo popularan ne samo među katolicima, već svima koji traže mir, žele upoznati nove ljude i vole hodati. No, dok štediš novac i tražiš suputnike za veliko hodočašće, ti othodaj naš Camino! Oduševila nas je vijest da je i otok Krk odnedavna član mreže Camino putova, drugim riječima - konačno i Hrvatska ima svoj komadić puta prema Santiagu.

Krčki Camino dug je oko 150 kilometara i prolazi prekrasnim otočkim krajolikom, otkrivajući ti prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti ovog ljepotana sjeverog Jadrana. Staza je kružna, prati oblik otoka, odlično označena prepoznatljivim žuto-plavim markacijama.

Za krčki Camino trebala bi izdvojiti sedam dana (planiraš li svaki dan hodati 20-ak kilometara). Put je, shodno tome, podijeljen u sedam dionica - počinje u Krčkoj katedrali, prolazi kroz Porat, Omišalj, Dobrinj, Vrbnik i Bašku, a završava, kako i onaj veliki, u crkvi sv. Jakova, ali ne u Španjolskoj, već u malenom mjestu Korniću koje se nalazi između Punta i Krka. Nakon što othodaš krčki Camino, dobit ćeš pečat i hodočasničku putovnicu koju izdaje hrvatska Bratovština sv. Jakova, a vrijedi u cijeloj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Naravno, nitko ne kaže da moraš 150 kilometara othodati u komadu. Otiđi vikendima. Svaki vikend "odradi" jednu ili dvije dionice i uživaj u svemu lijepome što će ti pružiti otok Krk, ali i svemu onome što ćeš putem naučiti o sebi.

Krčki Camino nije rezerviran samo za turiste. Jako je lijepo vidjeti da brojni otočani iz vikenda u vikend hodaju Krkom otkrivajući i njega i sebe na sasvim novi način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.