Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Osvojili su nas na prvu

Put, putujem, makar u mislima: Prekrasni gradići diljem Europe koje želimo posjetiti

Od dalekog Islanda do susjedne nam Italije, izdvojile smo šest šarmantnih europskih gradića koje vrijedi posjetiti barem jednom u životu

gradici-europa.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Iako su veliki gradovi ti koji uglavnom privlače najveći broj turista, za koje se najčešće nude organizirana putovanja i koji svojim posjetiteljima nude pregršt aktivnosti, od muzeja do restorana i shopping centara, mali gradovi su ti koji odišu svojim šarmom i ljepotom, ali i kulturom. Možda ne pobuđuju velika zanimanja turista, ali ih vrijedi posjetiti upravo zato.

Image
Putovanja bez ograničenja

Nerazvikani i šarmantni gradovi u Francuskoj koje vrijedi posjetiti

Ti maleni i šarmantni gradovi oduzimaju dah, a osim predivne arhitekture i zanimljivih krajolika, mogu se pohvaliti i jedinstvenom poviješću. U njima možeš prošetati kroz uličice kakve si dosad viđala samo u filmovima, ili uživati u prirodi i osjećati se kao glavni lik u nekom svom filmu - upravo u tome krije se posebnost malih gradova.

Neki od ovih gradova malo su udaljeniji, pa ćeš morati dobro osmisliti plan puta za ova putovanja, no jednom kada stigneš na odredište, nećeš požaliti. Od dalekog Islanda, Danske i Norveške pa sve do susjedne nam Italije, izdvojile smo šest šarmantnih europskih gradića koje vrijedi posjetiti barem jednom u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ribe, Danska

Ribe je grad u južnoj Danskoj smješten na jugozapadnom dijelu poluotoka Jylland, a poznat je i kao najstariji grad u Danskoj, ali i u Skandinaviji. Grad ima srednjovjekovnu atmosferu i posjeduje šarm koji nećeš pronaći kod većih gradova, a njegova kultura i brojne povijesne lokacije, kao što su Ribe VikingeCenter i katedrala čine ga jednim od top 10 mjesta koja obavezno moraš posjetiti u Danskoj.

Colmar, Francuska

Smješten u regiji Alsace, Colmar je mali gradić poznat po šarmantnim drvenim kućama. Poznat je i po dobro očuvanoj staroj jezgri, brojnim arhitektonskim znamenitostima i muzejima, među kojima je i Muzej Unterlinden, a turisti vole dio grada zvan "Mala Venecija", gdje se uz kanal nižu kuće različitih boja. Colmar je poznata božićna i adventska destinacija, no prekrasan je u svako doba godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Reine, Norveška

Otočno ribarsko selo Reine na otoku Moskenesøya u arhipelagu Lofoten popularna je lokacija jer se s ovog mjesta može vidjeti polarna svjetlost, a osim toga, veliki hit na ovom otoku su i ribolovni izleti, na kojima se svake godine ulovi na stotine bakalara. Zaboravi na Oslo i ostale veće gradove - ovo je gradić koji trebaš posjetiti nađeš li se u Norveškoj.

Hallstatt, Austrija

Ovaj mali grad u Austriji izgleda kao pravi mali raj uz jezero. Selo u planinskoj regiji Salzkammergut može se pohvaliti šarmantnim alpskim kućama iz 16. stoljeća, i to u pastelnim bojama, kao i snježnim planinama i očaravajućim uličicama. Jedna je od nezaobilaznih destinacija na brojnim organiziranim adventskim putovanjima u obližnji Salzburg pa ćeš ga sigurno imati priliku posjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Stykkishólmur, Island

Iako nije toliko naseljen kao glavni grad Reykjavík, u Stykkishólmuru još uvijek ima puno toga za raditi i vidjeti. Ovaj slikoviti ribarski gradić s tradicionalnim drvenim kućama nalazi se na zapadu Islanda, a posjetitelji ovdje mogu vidjeti vulkanski muzej Eldfjallasafnið, pješačiti do vrha planine Helgafell ili uživati u zadivljujućem vodopadu Kirkjufellsfoss.

Alberobello, Italija

Gradić smješten u talijanskoj regiji Apulija u pokrajini Bari poznat je po svojoj arhitekturi i jedinstvenim zgradama, poznatima kao tradicionalne apulijske suhozidne kolibe, zvane trullo. Alberobello se smatra kulturnom prijestolnicom, a zahvaljujući svojoj arhitekturi nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, pa ga zaista vrijedi posjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.