Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Putovanja bez ograničenja

Nerazvikani i šarmantni gradovi u Francuskoj koje vrijedi posjetiti

Francuska od 14. ožujka ukida gotovo sve mjere, a tim smo povodom odlučile izdvojiti nekoliko prekrasnih francuskih gradova koje želimo posjetiti već ove godine

francuska.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Prošle su dvije godine otkako je pandemija uzela maha, a putovanja kakva poznajemo otprije su nam se donedavno činila kao daleka prošlost. Ipak, čini se da su se stvari počele vraćati u normalu jer sve više zemalja ukida COVID mjere, a među njima je i Francuska, koja od 14. ožujka ukida COVID potvrde, kao i nošenje maski u većini zatvorenih prostora. Za ljubitelje putovanja to znači samo jedno - ponovno možemo normalno putovati, a Francuska je sada na samom vrhu naše liste.

Image
Gradovi iz snova

Sedam veličanstvenih: Gradovi koji su proglašeni najboljim za život

Svojom prekrasnom arhitekturom, popločanim ulicama koje plešu u jutarnjem svjetlu i tirkiznom obalom, Francuska probuđuje romantiku u svima nama. Najljepši gradovi Francuske zadržali su svoju privlačnost kroz povijest - pričaju priče o srednjem vijeku, renesansi i Francuskoj revoluciji. Ovdje možeš hodati istim putem kao i Monet, vidjeti iste briljantne krajolike koji su pokretali njegova najcjenjenija djela, možeš uživati u poznatoj francuskoj gastronomiji i iskusiti lagodan život kakvim žive Francuzi.

Svaki francuski grad ima svoju osobnost i svoju kulturu, ali i skriva brojne tajne i znamenitosti koje samo čekaju na tebe. I iako svi prvo pomisle na Pariz, Francuska krije brojne druge šarmantne, ali pomalo nerazvikane gradove koje već sada možeš posjetiti - u nastavku pogledaj naše favorite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Bordeaux

Smješten jugozapadnoj Francuskoj, Bordeaux je mjesto najboljeg vina u zemlji. Šarmantni grad nije samo dom iznimnih vinarija, već ga njegov položaj na rijeci Garonne čini pravim zadivljujućim mjestom, a njegov centar dio je UNESCO-vog popisa svjetske baštine.

Prošeći gracioznim bulevarima s drvoredima do ugodnih kafića, butika i muzeja, a za izvrstan pogled, uputi se na vrh tornja Pey-Berland koji pruža pogled na slikoviti grad i njegovu neoklasičnu arhitekturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Aix-en-Provence

Grad Aix-en-Provence u južnoj Francuskoj pruža ti priliku da se prepustiš radosti života i prigrliš lokalnu kulturu. Ovdje se možeš prošetati starim ulicama i otkriti brojne tržnice i kafiće te iskusiti autentičnu francusku kuhinju na vanjskim terasama. Nakon toga lutaj Starim gradom, otkrivajući šarmantne trgove i Le Grand Marche.

Likovna umjetnost nije strana Aix-en-Provenceu - ljubitelji umjetnosti mogu doći do muzeja Granet ili istražiti djela Paula Cezannea. Cezanneova umjetnost izložena je na više lokacija, uključujući otvoreni Terrain de Peintres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Toulouse

Smješten u jugozapadnoj Francuskoj, Toulouse je postao istaknut od 1300-ih do 1500-ih godina kada je proizvodnja pastela dosegla svoj vrhunac. Njegov elegantni Stari grad krije uske popločane ulice i prostrane bulevare kojima je užitak šetati, a ovdje ćeš pronaći i zgrade od crvene cigle i moći uživati u gastronomiji na živahnim terasama grada.

Ne smiješ zaobići ni baziliku Saint-Sernin, koja je zadivljujući primjer Ružičastog grada, čije se boje lagano mijenjaju pod zalaskom sunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Chamonix

Dom najviše planine u zapadnoj Europi, Mont Blanc, Chamonix je alpski grad koji je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1924. Kombinacija planinskih kuća, stare i moderne arhitekture ovaj grad čini toliko posebnim, kao i njegov okolni krajolik koji oduzima dah u sva godišnja doba.

Njegov vrh se nalazi na 4.808 kilometara iznad razine mora i predstavlja izazovan uspon za sve avanturiste, a oni koji nisu toliko sportski tipovi u gradu će pronaći mnogo zabave koja priliči takvoj lokaciji.

Annecy

Uzdižući se s obala rijeke i kanala, Annecy je poznat kao Venecija francuskih Alpa. Okružen zadivljujućim planinskim krajolikom, Annecy je stara regionalna prijestolnica gdje ćeš pronaći jezero Annecy od kojeg zastaje dah. Baš kao i Venecija, jedan od najboljih načina da vidiš Annecy je iz vode. Krstarenja i izleti malim brodom vodit će te duž uskih kanala uz pogled na slatke kućice.

Možeš otići i do jezera i uživati u njegovim tirkiznim vodama, ili istražiti drevni dvorac Annecy. U središtu grada, povijesna građevina izgrađena je u 14. stoljeću i do danas ostaje u samom središtu lokalnog života.

Lyon

Lyon je jedan od najljepših gradova u Francuskoj, dom UNESCO-ve Svjetske baštine poznat po užurbanoj gastronomskoj sceni i bogatoj kulturnoj baštini. Na rubu dviju valovitih rijeka, Lyon je užitak za putnike koji mogu lutati njegovim srednjovjekovnim popločanim ulicama kroz Stari grad. Unatoč tome što je jedan od najvećih gradova u Francuskoj, njegov šarm ostaje netaknut.

Lyon se može pohvaliti iznimnim umjetničkim galerijama, kao što je Musee des Beaux-Arts i zanimljivim muzejima s povijesnim rimskim antikvitetima i egipatskim artefaktima. I gurmani će voljeti Lyon - lagana šetnja može te dovesti do raznih kulinarskih avantura i autentične francuske kuhinje.

Rouen

Jedno od najzanimljivijih mjesta za posjetiti u sjevernoj Francuskoj je Rouen, koji predstavlja pravi užitak i za ljubitelje povijesti i za ljubitelje drvenih kuća. Relativno mali grad u odnosu na neke druge gradove u Francuskoj, Rouen predstavlja putovanje natrag u srednji vijek.

Kao glavni grad Normandije, Rouen ima neobične rezidencije i očaravajuću arhitekturu, gdje se drevne gotičke crkve naziru iza svakog ugla. Najbolji primjer je katedrala Notre-Dame iz 13. stoljeća, koju je najbolje prikazao Claude Monet.

Strasbourg

Na rubu njemačke granice, Strasbourg spaja francusku i germansku kulturu. Francuski grad mjesto je Europskog parlamenta, a također je dom jednog od najboljih božićnih sajmova na kontinentu. Od završetka Prvog svjetskog rata Strasbourg je ostao francuski, ali njegovo jedinstveno nasljeđe kao dio regije Alsace ogroman je aspekt lokalne kulture.

Strasbourg je star 2000 godina i ima povijesnu četvrt na otoku u središtu grada, poznatom kao La Petite France. Ostale glavne atrakcije uključuju drugu najposjećeniju katedralu u cijeloj Francuskoj i ukrašenu kuću Kammerzell. Domaća kuhinja je ukusna, kombinirajući najbolje iz oba svijeta kako bi oduševila svako nepce.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.