Budi najbolja verzija sebe.
U srcu Istre

Nađeš li se u Istri, nikako ne smiješ zaobići ovo prekrasno jezero

Smješteno među zelenim brežuljcima nedaleko Pazina, jezero Butoniga najveće je umjetno jezero u Istri i pravi je skriveni dragulj

Budi najbolja verzija sebe.

Prirodne ljepote Hrvatske koje otkrivamo iz dana u dan samo su dokaz da živimo, bez pretjerivanja, na jednom od najljepših mjesta na svijetu. Od prekrasne jadranske obale, plavog mora i šarmantnih gradova do zelenog Zagorja i slavonske ravnice te planina i rijeka koje oduzimaju dah, Hrvatska je prepuna mjesta koja nas osvajaju na prvu.

No jedna je regija Hrvatske zaista posebna, jer je kombinacija svega navedenog - ima more, rijeke, zelene brežuljke, planinu i gradiće u kojima vrijeme kao da je stalo. Riječ je o Istri, raju na zemlji koji nas je ovoga puta osvojio lokacijom za koju malo tko zna, a koja je pravi skriveni dragulj, smješten u samom srcu istarskog poluotoka.

Budi najbolja verzija sebe.

Jezero Butoniga smješteno među zelenim brežuljcima nedaleko Pazina lokacija je koju moraš posjetiti ako te put odvede u Istru - to je akumulacijsko jezero i najveće umjetno jezero u Istri sagrađeno 1988. godine, a vodom opskrbljuje cijelu okolicu čak do Pule.

Ovo akumulacijsko jezero nastalo je potapanjem doline lijevog pritoka rijeke Mirne, gdje se sastaju njeni pritoci Butoniga, Dragućki i Račički potok. Osnovna mu je namjena vodoopskrba, a služi i za zadržavanje vodnih valova, te za navodnjavanje, pa u njemu nije dozvoljeno kupanje.

Budi najbolja verzija sebe.

Iznad jezera nalazi se vidikovac Ukotići s kojeg se pruža prekrasan pogled na jezero i zelenilo koje ga okružuje, a samo jezero i priroda oko njega idealna su kulisa za prekrasne fotografije.

Osim Pazina, ovo jezero okružuju istarski gradići koji su obavezna destinacija za izlete - tu su Hum, Roč, Kotli i Buzet s jedne, a Motovun, Oprtalj i Grožnjan s druge strane. Tako da odvoji jedan vikend i obiđi prekrasnu Istru.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.