Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Spakiraj kofere

Jesi li već posjetila Ilovik - otok cvijeća i prekrasnih skrivenih plaža?

Smjestio se na sjevernom Jadranu u blizini Malog Lošinja u sasvim maloj uvali koja je pristupačna sa svih strana i prepuna skrivenih ljepota

profimedia-0117374432.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Ako ti je dosta gužve, pretrpanih plaža i buke turista, a želiš uživati u miru i istinskoj ljepoti netaknute prirode možda je vrijeme da počneš razmišljati o malo drugačijem vidu turizma i posjetiš jedan sićušni otočić u blizini Malog Lošinja - Ilovik. Na samo 5,5 kilometara kvadratnih nalazi se pregršt zanimljivosti i prirodnih ljepota, a do Ilovika je najlakše doći brodom s Malog Lošinja.

Image
Mali raj na zemlji

Badija - čaroban otočić na kojem možeš susresti jelene

Ovaj malen, ali nevjerojatno lijep otočić omiljena je destinacija nautičara, a krasi ga prekrasan podvodni svijet, puno zelenila i kristalno čisto more. Ništa čudno, s obzirom na sjajan položaj ovog otoka. Naime, Ilovik se smjestio na sjevernom Jadranu u blizini Malog Lošinja u sasvim maloj uvali koja je pristupačna sa svih strana i prepuna skrivenih plaža.

Akvatorij ovog jadranskog dragulja prirodno je zaštićen sa svih strana stoga je pristupačan za nautičare koji ovdje dolaze uživati u tragovima različitih povijesnih razdoblja. Ali nije samo povijest ta koja ovaj otok čini jedinstvenim jer Ilovik skriva puno zanimljivosti, a mi ti otkrivamo tajne ovog skrovitog mjesta koje će te sigurno navesti da baš tamo provedeš nekoliko dana iz snova. Ako ne ove godine, onda svakako sljedeće!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Zanimljiva vegetacija

Obrastao je zimzelenom mediteranskom vegetacijom, a slovi kao otok cvijeća jer nema kuće oko koje ne cvatu oleanderi, ruže i palme. Još jedna specifičnost ovog otoka su i visoka stabla eukaliptusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Povijesna nalazišta

Najjužniji nastanjeni otok lošinjskog područja danas broji 170 stanovnika a povijest im seže u 18. stoljeće. Najstariji tragovi su od ilirskih plemena, a na otoku se nalaze rimska nalazišta, ostaci zidova, numizmatički primjerice, sarkofag i podvodno arheološko nalazište.

shimmer fallback

Spoj s prirodom

Na otoku nema asfaltirane ceste, svi putevi su makadamski ili pastirski oko kojih se nalaze nasadi maslina, ili začinskog bilja poput ružmarina, kadulje i smilja. Ovaj spoj biljne raznolikosti daje jedinstvenu rapsodiju mirisa koji se prostiru cijelim područjem otoka, a nekada su ovdje dolazili bolesnici s respiratornim problemima kako bi se liječili
na čistom prirodnom zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.