Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Mali raj na zemlji

Badija - čaroban otočić na kojem možeš susresti jelene

Ako si u potrazi za spojem prekrasne prirode, mora i životinja, u blizini Korčule smjestio se jedan od najljepših otočića koji krije razne posebnosti, od kojih je omiljena hranjenje jelena koji su stalni stanovnici ovog mjesta

PXL_250919_26163565.jpg
Foto: Grgo Jelavic/Pixsell
Budi najbolja verzija sebe.

Ljeto je kao stvoreno za istraživanje i upoznavanje novih lokacija, a mi smo upravo pronašli jednu takvu. Ako te put odnese na prekrasnu Korčulu, ovaj put ne propusti posjetiti jedno malo čarobno mjesto stvoreno za sve ljubitelje lijepog krajolika i životinja, a udaljeno samo 20 minuta od korčulanske obale. Riječ je o otočiću Badija na kojem je smješten i predivan samostan.

Image
Samo 100 metara od Korčule

Svi putevi vode u Vrnik: Bajkoviti otok koji obožavaju domaće i strane zvijezde

Posebnosti koje ovaj otočić poznat i kao 'Gospin otok molitve' nudi su raznog sadržaja, a ako se uz to želiš potpuno odmaknuti i odvojiti od ostatka svijeta onda je ovo idealan izbor za tebe. U nastavku otkrij koje znamenitosti možeš posjetiti i kako u potpunosti možeš doživjeti ovaj mali komadić raja na zemlji.

Samostan i crkva

Otok Badija ime je dobio po samostanu koje je izgrađen između 15. i 16. stoljeća, a od tad je doživio razne prepravke. 1909. godine je proširen i opremljen antiknim namještajem i modernom kuhinjom koja je izravno spojena s vrtom iz kojeg se ubiru najsvježiji plodovi voća i povrća. Samostan okružuje Crkva Gospe od Milosti, gotičko- renesansnog stila čija je gradnja započela 1483. godine i kapelica sv. Križa s poznatom skulpturom Krista na križu s likovima Marije, Ivana i Magdalene. Ova kapelu iz godine u godinu posjećuju brojni hodočasnici, posebno iz Dalmacije.

Crkva sv. Katarine nalazi se na najvišem vrhu Badije odakle se pruža prekrasan pogled na cijeli korčulanski akvatorij. Građena je istovremeno kad i crkva Gospe od Milosti. Crkva sv. Katarine je u jednom trenutku devastirana, a od njezinih inventara pronađeno je samo zvono koje je uništeno i srušeno sa zvonika.

shimmer fallback

Jeleni lopatari

Otok Badija prepoznatljiv je po populaciji jelena lopatara koji su se tu naselili 1958. kada je uprava Brijunskih otoka ugostila dva para jelena lopatara. Tijekom godina ove preslatke životinje su se udomaćile i pripitomile, stoga se često može vidjeti kako ih turisti, a posebno djeca hrane iz ruku što ne sumnjamo da daje poseban štih ovom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Oko otoka se također nalazi šetnica duga 4 km, a ljeti se nude i taksi- brodovi s kojima možeš uz laganu vožnju doživjeti otok iz druge perspektive.

Za one avanturističkog duha, u uvalama se nalaze ronilačke atrakcije, a za guštanje u hrani možeš otići u restoran smješten istočno od samostana okružen koji je prekrasnim šljunčanim i stjenovitim plažama.

shimmer fallback

Zabavan sadržaj

Na otoku se često održavaju koncerti u crkvi koja zbog svog akustičnog obilježja i spomeničke vrijednosti u sklopu Korčulanskog baroknog festivala ansamble i soliste ugošćuje mnoge glazbenike. Osim toga, unutar samostana organiziraju se i različita klapska događanja i solističke koncerte, baš kao i izložbe, ali i kulturne priredbe u umjetničkoj galeriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.