Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Nova faza u životu žene

Slavne dame iskreno o menopauzi: 'Imala sam osjećaj da mi se život raspada'

Važno je govoriti o svakoj fazi ženinog života, a menopauza je velika promjena kroz koju će proći svaka od nas

BeFunky-collage.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Menopauza može biti vrlo teško iskustvo, to je sigurno, ali je također period kroz koji će proći svaka žena u svom životu. Pa ipak, o tome se još uvijek premalo govori. Još je gore, što se ponekad o ovaj fazi u ženskom životu govori kao o nečem što treba skrivati što još više doprinosi tome da se žene počnu nelagodno osjećati kada se pojave prvi simptomi.

Image
Vrijeme promjena

Predmenopauza: Što očekivati u ovom životnom razdoblju?

Menopauza i starenje često se doživljavaju kao najveći ženski neprijatelji, no ipak sve više žena osvještava da starenje donosi mudrost, a menopauza novu vrstu slobode. Tako su i poznate dame počele sve više govoriti o različitim temama i ponosno pokazivati svoje godine. Sijeda kosa više nije sinonim za starice nego je postala snaga s kojom žene pokazuju koliko su ponosne na svoju zrelost i promjene koje donosi život.

Gwyneth Paltrow, Kim Cattrall i Oprah Winfrey samo su neke od slavnih žena koje su otvoreno počele govoriti o menopauzi, valungama i neprospavanim noćima, ali i koliko je važno da govori o tome jer su se i one našle u situaciji da nisu shvaćale što se događa s njihovim tijelom.

Gillian Anderson

Glumica Gillian Anderson otvoreno je priznala da više ne želi nositi grudnjak, bez obzira kako joj grudi izgledaju, jer je neudoban. Ova njezina izjava izazvala je veliku raspravu o ženskom tijelu, neudobnosti, ali i pravu da žena odluči što će učiniti bez obzira na društvene norme. 54-godišnja glumica i ranije je govorila o ženskim temama, pa se dotaknula i menopauze i pozvala ljude da priznaju koliko je ovo velika promjena u životu svake žene.

"Bio je to period kada sam osjećala da mi se život raspada i onda sam se počela pitati što se događa unutra, a prijatelji su mi sugerirali da se možda radi o hormonima. Navikla sam stvarati ravnotežu između mnogih stvari i odjedanput sam osjetila da ništa ne mogu podnijeti. Bila sam potpuno shrvana", ispričala je velika zvijezda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

"Perimenopauza i menopauza trebaju se tretirati kao prijelazne faze. Ako se ne slave, onda ih barem treba prihvatiti i poštovati", rekla je 2017.

Gwyneth Paltrow

Holivudska zvijezda i osnivačica Goopa želi da se o ovoj fazi u ženinom životu razgovara na drugačiji način. "Kada uđete u perimenopauzu primijetite puno promjena. Osjećam promjene u hormonima, znojenje, promjene raspoloženja - odjednom ste bijesni bez ikakvog razloga", ispričala je za 2018. za Goop.

"Menopauza ima jako lošu reputaciju i potrebno joj je novo brendiranje. Sjećam se kada je moja majka prošla kroz menopauzu i to je bila velika stvar, i mislim da je bilo tuge u tome i drugih emocija", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kim Cattrall

Poznata je po svojoj ulazi Samanthe u "Seks i gradu" koja je bila jedan od najotvorenijih ženskih likova na televiziji, ali Cattrall je također priznala da ju je taj lik nadahnuo da bude osjetljiva na svoja iskustva. "Osjećam se snažno kada govorim o menopauzi jer prolazim kroz nju već šest godina", izjavila je za Cosmopolitan te dodala da milijuni žena prolaze kroz menopauzu, to je prirodno, ali može biti zbunjujuće i usamljeno.

"To nije ništa 'sramotno' već vrlo prirodno. Kao i imati dijete, to je prirodni dio života. Tako smo stvorene, kao i sve u prirodi. Sjeme je posađeno, raste, stvara se plod, nakon nekog vremena počinje se mijenjati i starjeti, i to je zastrašujuće. Pitate se - hoću li biti privlačna, poželjna, ženstvena? Što je sljedeće poglavlje života? Mislim da je to jedan od razloga zašto je toliki tabu - previše je zastrašujuće čak i s liječnikom razgovarati o tome. Želim doći do žena kako bih ih potaknula da se educiraju o ovom periodu u svom životu", rekla je iskreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Oprah Winfrey

"Puno žena s kojima sam razgovarala vide menopauzu kao blagoslov", napisala je u svom časopisu O Magazine. "Otkrila sam da je ovo trenutak da se žena ponovno fokusira na sebe nakon što su godinama bile upućene na potrebe drugih ljudi", dalje je rekla. Također je opisala kako je i ona krivo protumačila simptome prije nego li je shvatila što se događa s njezinim tijelom.

Winfrey se nada da će se više govoriti o ovoj temi nakon što je shvatila da nije bila spremna na fizičke promjene koje su joj se događale. "Dvije godine nisam dobro spavala. Nikada nisam prespavala cijelu noć i imala mir. Nemir i lupanje srca bili su mi stalni pratitelji tijekom noći. Bilo je to od 48. do 50. godine ”, rekla je. "Otišla sam kardiologu i uzimala lijekove. Tjednima sam nosila monitor za srca. I onda sam jednog dana, u uredu pronašla knjigu o menopauzi i shvatila to kao znak", napisala je dalje velika Oprah i dodala da je shvatila da do tog trenutka nije nikada s drugom ženom pričala o menopauzi i o tome što očekivati.

Bette Midler

Bette Midler savjetovala je ženama da ne trebaju biti pod stresom zbog menopauze još davne 2001. "Nitko ne bi trebao biti opsjednut menopauzom ili starenjem. Ipak, istina je da vas u ovoj kulturi zaborave kada ostarite. To stalno vidim, pogotovo u svom poslu. U mojim godinama igrate nečiju majku, a nema puno ni tih uloga", rekla je slavna glumica u intervju kod Oprah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.