Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Korisno za um i tijelo

Ne skrivaj suze: 7 razloga zbog kojih je plakanje zapravo dobro za tebe

Plačemo kad smo tužni, frustrirani ili ljuti, ali i postoje i one suze koje zovemo suze radosnice, kada plačemo od sreće. No, iako nitko ne voli plakati pred svima, znanstvenici kažu da je plakanje dobro za nas.

pexels-andrea-piacquadio-3769730.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Svi znamo da je prvi plač onaj kad se rodimo. Plakanje je dakle, primarna i normalna ljudska emocija, ali društvo često suze smatra znakom slabosti. Kod muškaraca i žena odgoj i kultura igraju ulogu koliko 'smiju' izraziti ovu emociju i plakati pred svima. Istraživanje pokazuje da žene više plaču od muškaraca zato što muškarci potiskuju suze upravo iz straha da će ih društvo osuđivati i da će pred drugima ispasti slabi.

Image

Jesi li uvijek rame za plakanje ili društvo za ludu zabavu? Horoskop otkriva kakva si prijateljica

Plakanje je, kažu znanstvenici, posve prirodan način smanjenja stresa koji, ako se cijelo vrijeme potiskuje, može imati negativne fizičke posljedice na tijelo. Svako potiskivanje emocija pohranjuje se u našem tijelu što nije dobro jer će proizaći u nekom obliku, a to je, kažu stučnjaci, najčešće u obliku kardiovaskularne bolesti. U nastavku otkrij sve prednosti plakanja i zašto se definitivno ne treba sramiti suza.

shimmer fallback
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Oslobađa tijelo od stresa i toksina

Stres, neplanirane loše situacije u životu, prekid veze... Sve su to situacije u kojima nerijetko plačemo. No, plakanje pomaže u oslobađanju fizičke napetosti i uz to oslobađa tijelo od neželjenih toksina. Drugim riječima, javlja se dok se naše tijelo vraća iz adrenalinskog stanja u smireno stanje.

shimmer fallback

Podiže raspoloženje

Istraživanja pokazuju da se ljudi osjećaju puno bolje nakon što se isplaču. A važan faktor u tome je upravo okolina. Način na koji drugi reagiraju na naš plač određuje kako se osjećamo nakon toga.

Ako drugi oko nas reagiraju s razumijevanjem i podrškom, velika je vjerojatnost da ćemo se osjećati bolje nego ako nam se podsmjehuju. U mnogim slučajevima, razlog boljeg raspoloženja nakon plakanja je primanje emocionalne podrške i utjehe. Osim toga, plakanje može pomoći osobi da lakše zaspe jer je otpustila svu napetost iz sebe.

shimmer fallback

Učvršćuje odnos s drugima

Rijetko tko voli pokazivati ​​svoju slabost pred drugima stoga, kada plačemo pred nekim, tu osobu doživljavamo dovoljno bliskom da pokažemo svoju ranjivost. To bi u prijevodu značilo "dovoljno ti vjerujem da mogu plakati u tvojoj blizini". Plakanje je, dakle, znak da se osjećamo blisko i opušteno s nekim, a to potiče empatiju i emocionalnu povezanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Vježbamo tijelo

Plakanje ima utjecaj i na naše tijelo. Jecaji, glavobolje, curenje nosa i drhtanje cijelog tijela samo su neki od učinaka koje plakanje ima na tijelo. Zašto se to događa? Kada plačemo ubrzava nam se rad srca i pojačano se znojimo. Drugim riječima, plakanjem 'vježbamo' tijelo.

Također je utvrđeno da plakanje snižava krvni tlak i puls. Visoki krvni tlak može oštetiti srce i krvne žile te doprinijeti moždanom udaru, zatajenju srca, pa čak i demenciji.

shimmer fallback

Suze su korisne za naše oči

Biološka funkcija suza je održavati oči vlažnima i tako ih štititi. "Suhe oči" mogu uzrokovati bol, pa čak i dovesti do gubitka vida. No, treba reći da nije dobro ni previše plakati jer se tako iritiraju oči, postaju crvene i natečene.

shimmer fallback

Na ovaj način prihvaćamo sebe i druge

Plakanje nam pomaže da se povežemo sa samima sobom, ali i s drugima. Plač je jedan od načina na koji postajemo svjesni svojih slabosti i lakše ih prihvaćamo. Dokazano je da plakanje smanjuje fizičku i emocionalnu bol jer se plakanjem oslobađaju endorfini, a oni nam pružaju osjećaj sveukupne smirenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Može te ohrabriti da potražiš pomoć

Ako već duži period plačeš bez razloga, velika je mogućnost da to aludira na neki dublji problem. Možda se radi o depresiji, a u tom slučaju važno je da se obratiš stručnjaku za pomoć kako bi poboljšala svoje mentalno zdravlje. Nije sramota potražiti pomoć. Štoviše, mentalno zdravlje jednako je važno kao i fizičko.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.