Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Obitelj i vjera

Najveći kršćanski blagdan: Kako se Uskrs slavi diljem Europe?

Postoji puno različitih običaja u Europi, a mi smo pronašle neke potpuno drugačije od naših

monika-grabkowska-FtX-WGyoWzc-unsplash (1).jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Uskrs je najveći i najstariji kršćanski blagdan i smatra se temeljem vjere jer se slavi Kristovo uskrsnuće. Bog je treći dan uskrsnuo Isusa iz mrtvih, a to daje nadu cijelom čovječanstvu da će uskrsnuti i da nas sve čeka vječni život.

Image

Kako obojiti jaja prirodno? Imamo super ideju

Uskrs se među kršćanima slavi od sredine drugog stoljeća. Nije određen točan datum proslave, nego se slavi prvu nedjelju nakon prvog proljetnog punog Mjeseca. To se događa između 22. ožujka i 25. travnja pa se Uskrs slavi u tom periodu, a predhodi mu korizma odnosno vrijeme kada se kršćani posvećuju molitvi, postu i dobrim djelima. Slavlje Uskrsa vrlo je slično u mnogim zemljama, ali opet svaki narod je uklopilo i određene običaje koji su vezani za određeno podneblje. Postoji puno različitih običaja diljem Europe, a mi smo u nastavku izdvojile neke zanimljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Austrija

Naši susjedi poznati su po lijepim božićnim tržnicama i lijepo okićenim gradovima pa nije neobično i da Austrijanci imaju tržnice povezane s Uskrsom. Otvaraju se dva i pol tjedna prije blagdana, a na njima se uglavnom prodaje sve za Uskrs. Najpopularnija su ukrašena jaja s kojim se kiti uskrsno drvce odnosno Osterbaum. Ova vrsta kićenja dio je tradicije u Austriji, ali i Njemačkoj i Nizozemskoj. Krošnja drveta se ukrasi jajima, vrpcama i drugim ukrasima. Danas se koriste igrane vrbe i također ukrašavaju jajima. Vatra je također dio tradicije u Austriji. Na Veliku subotu ispred crkava se pali uskrsni krijes, a nakon blagoslova vjernici uzimaju malo vatre i nose je kući u limenim posudama.

shimmer fallback

Velika Britanija

Potraga za jajima (Easter Egg Hunt) je vjerojatno najpoznatiji uskrsni običaj na Otoku. Mališani vjeruju da uskrsni zec skriva čokoladna jaja i onda ih traže po vrtovima. No, ovo je samo jedna od igara koja je popularna u tom dijelu Europe jer je omiljena i utrka sa žlicom i jajom. Treba stići na cilj držeći žlicu s kuhanim jajom. Omiljena poslastica na stolu je "Hot Cross Buns" slatko pecivo s grožđicama označeno križem, a poslužuje se uz voće i maslac.

Španjolska

Španjolci su vrlo religiozan narod i posebno slave Uskrs. Veliki tjedan ili Semana Santa slavi se u potpunoj tišini, ali uz velike procesije u kojima sudjeluju svi vjernici odjeveni u najljepšu odjeću. Kipovi Isusa, Marije i drugih svetaca prolaze ulicama diljem Španjolske i stvaraju posebno vjersko ozračje. No na sam Uskrs slavlje se nastavlja uz hranu, glazbu i veselje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Italija

Baš kao i u Španjolskoj, i u ovoj mediteranskoj zemlji u mnogim gradovima se održavaju procesije za vrijeme Velikog tjedna. Posebno je velika ona u Rimu, a jednako je važna misa koju vodi Papa u Bazilici sv. Petra. Talijani vole vatromete i pirotehniku i često slave uz njih. Jaja su također dio tradicije, kao i mnogim drugim zemljama, jer simboliziraju početak života. Koriste se kao ukras, ali su i dio blagdanskog stola.

Češka

Česi također bojaju jaja, ali imaju i jedan vrlo neobičan običaj. Mladići na Uskrsni ponedjeljak odlazi do kuća u kojima žive djevojke koje im se viđaju, a zatim ih udaraju bičevima (pomlázka) načinjenim od vrbinih grana i šarenih vrpci. Djevojke muškarcima daju poklone odnosno pisanice jer su polaskane pažnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.