Kombiniranje namirnica nikad nije bilo važnije

Sinergija hrane: nutrijenti koji u zajedničkoj kombinaciji imaju puno veći i bolji efekt na zdravlje nego pojedinačno

Kombiniranje namirnica nikad nije bilo važnije

Ako je riba zdrava i ako je brokula zdrava, onda riba poslužena s brokulom mora biti dvostruko zdravija, jel da? U stvari mineral selen iz ribe i fitokemikalija sulforafan iz brokule su do 13 puta efikasniji u borbi protiv raka nego bilo koja od ovih namirnica sama za sebe.

Znanstvenici ovaj fenomen nazivaju sinergijom hrane: nutrijenti koji u zajedničkoj kombinaciji imaju puno veći i bolji efekt na zdravlje nego pojedinačno. Zbog toga što se svakog dana otkriva sve više primjera ove pozitivne kooperativnosti među nutrijentima, fokus u nutricionizmu se promijenio.  – Prije deset godina tražili bismo jednu varijablu, a sada gledamo kompletne prehrambene navike, kaže Beverly Clevidence, voditeljica istraživanja u USDA Diet and Human Performance laboratoriju u Beltsvillu, državi Maryland.

Sinergija među nutrijentima događa se na mnogo načina. Vitamin C povećava apsorpciju željeza,  tako kombinacije namirnica kao što su crvene paprike i quinoa (izuzetno vrijedna žitarica čiji okus podsjeća na mješavinu sezama i prosa) ili odrezak i krumpir postaju „power“ kombinacije.

Inulin je vrsta ugljikohidrata koju nalazimo u bananama, radiču, češnjaku, čičokama, artičokama, šparogama...  Inulin je prebiotik, odnosno neprobavljiv sastojak hrane koji pozitivno djeluje na čovjeka, selektivno stimulirajući razvoj i/ili aktivnost razvoj korisnih bakterija (bifidobakterija i acidofila). Jednostavno rečeno, oni su hrana za probiotike tj. mikroorganizme crijevne flore koji pozitivno djeluju na zdravlje. Tako da takve namirnice u kombinaciji s mliječnim proizvodima iste čine snažnu sinergiju.

Jednako važno kao i kombiniranje pravilnih namirnica je i jedenje različitih vrsta hrane, jer vam raznovrsnost u prehrani daje mogućnost sinergije hrane koja još nije niti otkrivena. – Nutrijenti koje nalazimo u nekoj namirnici zasebno mogu biti zanemarive vrijednosti, no u kombinaciji s nečim postaju veoma važni. Nutrijenti su vrijedniji u „paketima“, a o njima još ne znamo ni približno sve što bismo mogli. Čak i oni nutrijenti koji su zasebno istraženi u kombinaciji mogu imati potpuno nov značaj, ističe Clevidence.  


Primjeri sinergije hrane:

Željezo i vitamin C:
grah+paprika babura;  integralne žitarice + papaja

Magnezij i vitamin B6:
listovi cikle +grašak;  bademi i integralna zobena kaša

Inulin i korisne bakterije
šparoge + sir

Vitamin B 12 i folati:
jaja + špinat;  losos + grašak

Vitamin C i vitamin E:
brokula + slatki krumir (batat)

Vitamin E i selen:
kelj + tuna;  suncokretove sjemenke + svježi sir

Karotenoidi i masnoće:
zelena salata + maslinovo ulje