Koji su normativi u kuhinji koje treba poštivati?

Kako se računa normativ u kuhinji pitanje je koje se redovno javlja kada imate najavljenu grupu gostiju za neku proslavu.

Koji su normativi u kuhinji koje treba poštivati?

Normativi u kuhinji računaju se kada vam je potrebna stvarna količina neke namirnice npr. mesa koju je potrebno kupiti da bi zadovoljila planiranu gramažu navedenu u meniju. Računa se nakon svih čišćenja,obrada i priprema koje uzrokuje gubitak na težini.

Image



Normativ je unaprijed utvrđena vrsta i količina namirnica ili pića potrebna za pripremanje određenog jela prema propisanom receptu.
Kada se računaju normativi u kuhinji osnovni problem koji se javlja pri izračunu je kalo odnosno gubitak namirnica pri čišćenju i obradi koje trebamo uvrstiti u računanje osim recepta.

Slično se normativi u kuhinji formiraju primjerice kada se priprema roštilj u našim krajevima, obično se po osobi uzima 300-400 g mesa.
Ima li među vašim gostima i mališana smanjite porcije sukladno njihovom uzrastu