Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Znanost ne laže

Još jedan razlog da se počastiš cvijećem: Stručnjaci potvrdili da smanjuje stres!

Oduvijek obožavaš bogate vaze prepune cvijeća ili pak lijepe, raskošne bukete? Za to postoji i razlog - psiholozi su ustvrdili da okruženje bogato cvijećem umanjuje svakodnevni stres.

BeFunky-collage.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Cvijeće kupujemo osobama koje želimo razveseliti ili kojima želimo na nečemu čestitati. No postoji i jako dobar razlog da sami sebe nagradimo s raskošnim buketom omiljenog cvjeća. Naime, prestižna znanstvena studija je pokazala da cvijeće ima pozitivan učinak na naše psiho-fizičko stanje. Prema saznanjima, kupovina i uživanje u cvijeću smanjuju tjeskobu i stres. Mnoge malo što toliko razveseli kao kupnja omiljenog svježeg cvijeća, a sada kada znamo da i psihološke studije pokazuju kako cvijeće ljudima dokazano podiže raspoloženje te potiče lučenje hormona sreće i zadovoljstva u mozgu, više stvarno nikada nećemo osjećati grižnju savjest jer smo se u subotnjoj šetnji počastili velikim buketom nama omiljenog mirisnog cvijeća!

shimmer fallback

Kako se trenutno uz to nalazimo i u proljetnim mjesecima, kada priroda buja na sve strane, a tulipani, zumbuli, jorgovani i božuri preplavljuju cvjećarne i tržnice, nije ni čudo da nas svaki izlazak iz kuće mami u kupovinu novog mirisnog buketića. Osim lijepog mirisa i vizualne dojmljivosti, cvijeće ima i brojne blagodati za našu psihu, a neke su sada napokon otkrivene. Dakle, Američko udruženje za hortikulturu provelo je studiju kako bi ustanovilo imaju li biljke terapeutski učinak na osobe koje se oporavljaju od operacije. Rezultati su bili i više nego zanimljivi. Znanstvenici su motrili 90 pacijenata koji su se oporavljali od operacije slijepog crijeva i koji su bili raspoređeni u bolničke sobe sa ili bez cvijeća te kroz određeni vremenski period pratili njihovu fizičku i psihičku reakciju.

Otkrili su da su pacijenti u sobama s cvijećem značajno rjeđe posezali za analgeticima, imali su niži sistolički tlak i sporije bilo, manje su patili od tjeskobe i umora te bili općenito bolje raspoloženi i optimističniji u vezi ishoda svoje bolesti. Dakle, cvijeće ima ljekovito djelovanje na ljude čak i u formi buketa – dovoljno je da gledamo u njega i već ćemo se osjećati mirnije, zadovoljnije i sretnije ma gdje god bili. Cvijeće će svojom ljepotom čak i najstresnije trenutke učiniti lakše podnošljivima.

shimmer fallback

Ovo nije prvo istraživanje koje je ispitivalo utjecaj cvijeća na ljude. Studija objavljena prije 11 godina u Britanskom časopisu sportske medicine ustanovila je da vrtlarenje ima isti učinak kao i odlazak u teretanu. Čak i samo sat vremena takve lagane fizičke aktivnosti, može biti jednako učinkovito kao i tjelovježba. Dodatni je plus što nećeš morati vrijeme provoditi u društvu oznojenih vježbača već na svježem zraku. Također, smatra se kako su danas ljudi sve svjesniji kako je povezivanje s prirodom ključno za zdravu psihu, pa je prljanje rukama zemljom, mirisanje cvijeća ili pak šetnja šumom mnogima postala metoda nošenja s pretjerano ubrzanom svakodnevicom.

Naravno, kućne biljke nemaju jednak učinak kao i boravak u vrtu, no poznato je i da kućne biljke popravljaju kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima, smanjuju stres pa čak i uzrokuju neke pozitivne promjene u električnoj aktivnosti mozga, aktivnosti srca i napetosti mišića, pa su i one odličan dodatak nažem životnom okruženju.

shimmer fallback

Što za kraj dakle reći no da je sasvim u redu barem se jednom tjedno počastiti velikim buketom omiljenog nam proljetnog cvijeća. Dvije godine nošenja s koronom, sadašnji rat, stalni rast cijena - sve te iznimno stresne situacije ostavljaju danak na našoj psihi, pa ako nam buket ruža ili tulipana može pomoći da se osjećamo bolje, zašto i tu metodu ne primijeniti i olakšati si život? Osim što će cvijeće unijeti dašak svježine i proljetnih boja u dom, podignut će ti i opće raspoloženje – a tko može tražiti više od toga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Image
Mitovi o rascvjetanim pupoljcima

Obožavaš proljetno cvijeće, no znaš li njegovu simboliku?

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.