
Obožavaš paštu? Uz ovaj trik će tjestenina imati manje kalorija

Špageti, lasagne, cannelloni, farfalle, njoki… Toliko je vrsta tjestenine i sve su tako ukusne. Bez obzira biraš li bolonjez, umak od rajčice ili carbonaru, pašta je uvijek odlična ideja jer je hranjiva i ukusna, a vole je mali i veliki. Talijanska je kuhinja jedna od najpopularnijih u svijetu, ali ima i svoju manje dobru stranu – barem ako paziš na liniju. Naime, tjestenina, osobito ona od bijelog brašna, ima dosta kalorija – a još kad dodamo umake s vrhnjem ili sirom te parmezan, ovo jelo postaje kalorijska bomba.
Naravno, uvijek je bolje birati integralnu varijantu tjestenine koja je zdravija jer ima i do dvostruko više vlakana - a to je dobro za tvoju probavu i ujedno će produljiti osjećaj sitosti. Tako zapravo integralna tjestenina nema značajno manje kalorija od one bijele, ali zbog sastava ćeš imati potrebu pojesti manje i nećeš tako brzo trebati još hrane.
Postoji još jedan učinkovit trik kako mažeš smanjiti kalorijsku vrijednost svog obroka tjestenine – trebaš je potpuno ohladiti. Pašta od jučer ionako je nerijetko još ukusnija, a osim toga, manje deblja.
Naime, stvar je u tome da se nakon rashlađivanja mijenja kemijska struktura škroba, odnosno od složenih ugljikohidrata nastaje takozvani rezistentni škrob. Ovakav škrob u određenim je količinama dobar za naše zdravlje – odnosno za rad crijeva. Ovu vrstu vlakana teže apsorbiramo i time dobivamo manje kalorija. Trik za tjesteninu vrijedi i za ostale ugljikohidrate, kao što su krumpir i riža.
Dakle, nakon što skuhaš neku od ovih namirnica na uobičajen način, trebaju odstajati 24 sata u hladnjaku. Naravno, ne moraš ih zatim jesti hladne, možeš ih ponovno ugrijati. Na ovaj ćeš način "uštedjeti" više od 10 posto kalorija pa su svom omiljenom jelu možeš neopterećeno uživati.
POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU

Horoskop za četvrtak: Blizanci će se fokusirati na pozitivno, strijelci će izgladiti nesporazume

Tvoje su usne kao čokolada! Smeđe nijanse na usnama hit su ove jeseni

Stigli su prvi topli kaputi, ove modele ćemo nositi tijekom jeseni i zime
