Zdravo, jeftino, brzo

Za prste polizati: Top 5 zdravih jela za koje ti treba samo pola sata

Današnji način života ne ostavlja nam baš vremena da svaki dan kuhamo pašticadu ili spremamo sporo pečenje, ali to ne znači da moraš živjeti na brzoj hrani. Pronašle smo recepte za 5 zdravih jela koje možeš skuhati u pola sata.

pexels-chan-walrus-958545.jpg
Foto: Pexels

Hrana je pokretač našeg organizma, energija koja nam je potrebna da bismo živjeli i uživali. Naše majke i bake sate i sate su provele ispred štednjaka spremajući mirisna variva, radeći vlastitu tjesteninu, kuhajući ajngemahtec i ostala jela čijih se mirisa i okusa i danas jako dobro sjećamo.

Image
I to je moguće

Zdrava prehrana na budžetu: Kako se hraniti bolje, a ne potrošiti previše?

Današnji način života ne ostavlja nam baš vremena da svaki dan kuhamo pašticadu ili spremamo sporo pečenje koje će se topiti u ustima, ali to ne znači da moraš živjeti na sendvičima i brzoj hrani.Postoje zdravi i brzi obroci koje možeš spremati svakodnevno, a koji ti neće oduzeti previše vremena ni novca. Za tebe smo izdvojili pet zdravih jela za prste polizati koja ćeš spremiti za samo pola sata.

Tjestenina s piletinom i lećom

Ovo jelo idealan je spoj sezonskog povrća, lagane piletine i leće. Idealna kombinacija koja bi se mogla svidjeti i najmlađima. Brzo i fino, savršeno za radni dan kada nemaš vremena puno kuhati, a htjela bi zdrav, uravnotežen i jeftin obrok.

Za dvije osobe potrebna su ti dva otkoštena pileća filea, glavica luka, malo češnjaka, dvije mrkve, tikvica, 100 ml pasirane rajčice i 100 g zelene leće i po želji tjestenine. Začiniti s malo soli, papra, kurkume i maslinovog ulja.

Za pripremu ovog jela leću moraš potopiti u vodu najmanje 2 sata prije kuhanja (ako je suha leća). Za to vrijeme na maslinovom ulju prodinstaj povrće, dodaj začine i kurkumu. Kada povrće omekša dodaj pasiranu rajčicu i ako je potrebno malo vode. Prokuhaj i kuhaj na laganoj vatri 15 minuta. U to vrijeme stavi kuhati leću u vrelu vodu također na 15 minuta. U međuvremenu pileći file prepeci na gril tavi, a paralelno s tim skuhaj i tjesteninu. Kada je povrće dinstano, a piletina gotova, sjedini sve sastojke, dodaj mu kuhanu leću, meso i tjesteninu. Dobar tek!

Image
Foto: Pexels

Lungić s medom i soja sosom

Ovo sočno jelo bogatog okusa je ručak za poželjeti,a za 3-4 osobe trebat će ti oko kilogram lungića, 4 žlice soja sosa, jedna žlica meda, tri režnja češnjaka, ružmarin, 100 ml vode, dvije žlice brašna, sol, papar i ulje.

Lungić izreži na medaljone debljine do dva centimetra, posoli i popapri te uvaljaj u brašno. Na zagrijanu tavu dodaj ulje i peci meso 3-4 minute sa svake strane. Nakon toga izvadi sa strane i ostavi da se meso malo odmori. Za to vrijeme pomiješaj med, soja sos, češnjak i ružmarin te ulij u tavu u kojoj se peklo meso. Neka se umak reducira dvije minute nakon
čega vrati meso u tavu. Kao prilog možeš skuhati povrće ili krumpir. U slast!

Image
Foto: Pexels

Orada u škartocu

Vrlo jednostavno, lagano i brzo jelo koje se sprema u svega nekoliko minuta.

Za dvije osobe ti treba pola kile orade, glavica luka, dva režnja češnjaka, dvije mrkve, osam krumpira, malo cherry rajčica, soli, papra i ulja.

Oradu je potrebno očistiti i po želji filetirati ali ne nužno. povrće očisti i nareži na ploške te posoli i popapri kao i ribu. Sve posloži na papir za pečenje i zatvori kao 'poklon bonbon'- zamotaj hranu u papir i zaveži špagom krajeve tako da izgleda kao bombončić. Peći na 190 stupnjeva oko 20 minuta.

Image
Foto: Pexels

Zeleni rezanci s piletinom i špinatom

Kremasto jelo s piletinom u sočnoj kombinaciji sa špinatom savršeno je zdrav ručak za sve uzraste, a trebat će ti samo pola sata pripreme i malo volje.

Za dvije osobe je potrebno pola kile pilećih prsa, glavica luka, 200 ml vrhnja za kuhanje, tri šake smrznutog špinata, pola kile zelenih rezanaca i malo soli, papra i maslinovog ulja.

Priprema je jednostavna-potrebno je prodinstati luk na malo ulja, dodati mu posoljenu, narezanu piletinu i dinstati desetak minuta. U Međuvremenu dodati vrhnje za kuhanje i nastaviti dinstati još 15 minuta. Nakon toga dodaj narezani špinat (ili smrznuti). Gustoću reguliraj s malo vode. Za to vrijeme skuhaj tijesto i tvoje jelo je spremno za posluživanje.

Image
Foto: Pexels

Piletina s kurkumom i prokulicama

Brzo i fino a nadasve zdravo jelo koje će oduševiti sve ukućane.

Za dvije osobe trebat će ti pola kile pilećih prsa, žlica kurkume, majčina dušica, pola kile prokulica, dva veća krumpira i dva režnja češnjaka. Začini sve soli, paprom i maslinovim uljem.

Prvo pripremi marinadu za piletinu tako što ćeš u zdjelu staviti kurkumu, prstohvat soli, malo majčine dušice, te nekoliko žlica maslinova ulja. Mariniraj piletinu pola sata. Za to vrijeme očisti prokulice, izreži krumpir i stavi kuhati u posoljenu vodu. Kada povrće omekša procijedi ga i začini soli, paprom i dodaj malo maslinovog ulja. Piletinu ispeci na tavi i serviraj s povrćem.

Image
Foto: Pexels

Pogledaj video: Kako brzo skuhati i cijeli tjedan zdravo jesti?