Fino i jednostavno

Ukusne i nekalorične: Tri recepta s tikvicama kojima nećeš moći odoljeti

Jela od tikvica su hit ponajviše ljeti kad im je sezona, a ono što je najbolje - nije ih teško pripremiti i pružaju fantastične okuse. U nastavku provjeri tri recepta po našem izboru

profimedia-0568473511.jpg
Foto: Profimedia

Ako želiš dodati više povrća u jelovnik tikvice su idealan izbor. Lako se pripremaju i mogu se kombinirati s gotovo svime od toga da budu podloga za pizzu, pa do umaka u tjestenini , ali kao ukusan i brz prilog koji možeš 'baciti' na rošitlj. U svijetu se pripremaju na razne načine. Primjerice, u Italiji se koriste u pripremi kruha, u Turskoj u pripremi palačinki, a u Bugarskoj ih se poslužuje s jogurtom, a mogu se i pohati iako tada i nisu toliko zdrave.

Image

Tikvice kao zamjena za tjesteninu: Odbaci ugljikohidrate s ova tri odlična recepta

U kori tikvica nalazi se puno hranjivih tvari pa ih se ne preporučuje guliti. Imaju nizak udio ugljikohidrata, odličan su izvor vitamina B i C i pružaju osjećaj sitosti pa se često koriste tijekom procesa mršavljenja. U nastavku saznaj koje recepte vrijedi isprobati.

Image
Foto: Pexels

Burrito od tikvica

Sastojci:

3 tikvice prepolovljene po dužini

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Malo soli

Svježe mljeveni crni papar

1/2 nasjeckanog luka

2 češnja češnjaka

450 g mljevene govedine

1/2 žličice chili papra

1/2 žličice mljevenog kumina

Paprike

Crni grah

Nasjeckana cherry rajčica

Kukuruz

Gauda ili neki drugi masni sir

Svježe nascjeckani korijander (za ukras)

Priprema

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Nareži tikvice po dužini i izdubi unutrašnjost
  2. Stavi polovice tikvica s prerezanom stranom prema gore na lim za pečenje i dodaj 1 žlicu ulja na njih te začini paprom i soli
  3. Peci u pećnici 10 minuta dok ne postanu jarko zelene i mekane
  4. U velikoj tavi na srednjoj vatri zagrij ulje i dodaj luk i tikvice te ih prži oko 5 minuta dok ne omekšaju
  5. Dodaj češnjak i kuhaj oko jednu minutu
  6. Dodaj mljevenu govedinu i usitni meso. Kuhaj meso oko 6 minuta
  7. Umiješaj čili u prahu, kumin, papriku, sol, papar, crni grah, cherry rajčice i kukuruz
  8. Dobivenu smjesu napuni u tikvice, a na vrh stavi sir
  9. Peci u pećnici 15 minuta dok se sir ne otopi
Image
Foto: Profimedia

Tikvice punjene makaronima sa sirom

Sastojci:

4 velike tikvice prepolovljene po dužini

3 žlice otopljenog maslaca

Malo soli

Svježe mljeveni crni papar

1 manja glavica nascjeckanog žutog luka

4 češnja češnjaka

1/2 žličice dimljene crvene paprike

1/2 žličice mljevene gorušice

1/4 žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića

Makaroni tjestenina

500 ml punomasnog mlijeka

1/4 kremastog sira

Masni sir poput Gaude

Ljuti umak (po želji)

Priprema

  1. Oguli i izreži tikvice i malom žlicom izdubi unutrašnjost
  2. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i na lim za pečenje stavi tikvice. Premaži tikvice maslacem i začini paprom i soli. Peci 15 minuta dok tikvice ne omekšaju.
  3. U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrij preostali maslac. Dodaj sitno nasjeckanu tikvicu, luk, češnjak, 1 žlicu soli, 0,5 žličice papra, papriku, senf, kajenski oraščić i muškatni oraščić i miješaj 10- 12 minuta dok ne postane mekano i kremasto
  4. Dodaj makarone, mlijeko i vrhnje i pusti da lagano zakuha
  5. Smanji temperaturu na srednju i kuhaj uz često miješanje oko 6 minuta
  6. Postupno dodaj sir i zatim žlicom stavljaj gotove makarone u tikvice
  7. Peci još tikvice 15- 18 minuta dok ne omekšaju
Image
Foto: Profimedia

Pizza tikvice

Sastojci:

4 velike tikvice prepolovljene po dužini

Pasirana rajčica

Narezana mozzarela

Mini feferoni

Sjeckani svježi bosiljak (za ukras)

Priprema

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva
  2. Nareži tikvice i izdubi unutrašnjost
  3. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrij maslinovo ulje i dodaj tikvice. Isprži ih 6- 8 minuta dok ne omekšaju, a zatim dodaj pasiranu rajčicu
  4. Žlicom nanesi umak, a zatim na vrh stavi mozarellu i mini feferone
  5. Peci 15 minuta dok tikvice ne omekšaju, a sir ne porumeni
Image
Foto: Profimedia