Tikvice kao zamjena za tjesteninu: Odbaci ugljikohidrate s ova tri odlična recepta

Tjestenina je mnogima omiljena hrana, no razne pašte, kruhovi i peciva mogu teško pasti na želudac, a uz to su i kalorični. Srećom, možeš ih zamijeniti mnogo zdravijom povrtnom alternativom - tikvicama

Tikvice kao zamjena za tjesteninu: Odbaci ugljikohidrate s ova tri odlična recepta

Nedavno je počela sezona omiljenog nam povrća, tikvica, koje su jedno od najsvestranijih tipova povrća jer se odlično mogu uklopiti u razna jela, kruhove, kolače, a mogu zamijeniti i neke druge drage nam sastojke jela. Kako nam se ljeto bliži, mi bismo trebali pripaziti i na svoju liniju pa je pametno iz prehrane izbaciti većinu ugljikohidrata, šećera i nezdravih masti. 

Image

Zdravi i ukusni: Jesi li ikada probala keksiće od tikvica?

Osim što su tjestenine, kolači i peciva kalorični, ujedno su i nezdravi, a mnogima teško sjedaju na želudac zbog glutena. Iako jela s tjesteninama volimo, volimo i lagani osjećaj nakon jela u želucu pa smo pronašle odlična tri recepta s tikvicama koje sjajno mogu poslužiti kao alternativa ugljikohidratima, a da pri tome ne oduzmu od ukusnog okusa. 

Lasagne od tikvica, punjene tikvice ili pak tjestenina od tikvica - odaberi svoj omiljeni recept i pripremi ga obitelji za ručak. Finalni rezultat bit će zdravo jelo bogatog okusa, a s manje kalorija no što bi to bilo da si spremila klasičan recept. 

Punjene tikvice

Priprema: 

Po dužini prereži tikvice, malo im izdubi sredinu da dobiješ oblik brodića i lagano ih sirove posoli. Na tavici zatim prodinstaj luk i češnjak te im dodaj repove kozica, sitno nasjeckane inćune te sve začini po vlastitom ukusu. Nekoliko minuta sve skupa dinstaj lagano miješajući na srednje lako temperaturi. Zatim dodaj izdubljeno meso tikvice i male rajčice narezane na pola. Sve nakon par minuta zalij prošekom i nakon dvije minute makni s vatre. Smjesom napuni tikvice brodiće. Na tako napunjene tikvice stavi još i naribani sir te u pećnici zapeci na 180 stupnjeva tridesetak minuta. 

Sastojci: 

  • 300 g repova kozica
  • 2 mlada luka
  • 100 g sira grabancijaša ili fete
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 slana inćuna
  • 30 ml prošeka
  • 2 tikvice
  • provansalske trave
  • 5-6 malih rajčica

Tjestenina od tikvica i kozica

Priprema:

Kozice pomiješaj sa maslinovim uljem, češnjakom, chilijem i sitno naribanom koricom limuna te posoli pa ostavi u frižideru dok pripremaš povrće. Tikvice nareži ili izguli na tanke rezance te po pola nareži cherry rajčice. Na jačoj vatri zagrij maslinovo ulje, dodaj im tikvice i još češnjaka i sve dinstaj 3-4 minute. Zatim ih izvadi iz tave i stavi na stranu te začini. U istoj tavi na istom ulju preprži kozice te ih dodaj tikvicama. Na kraju svemu dodaj još i cherry rajčice te sve poškropi sokom od limuna. Vrati jelo u tavu i sve još par minuta zajedno zagrij da se okusi dobro sjedine.

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • Cherry rajčice
  • Kozice
  • Maslinovo ulje
  • Malo chilija
  • Korica i sok pola limuna
  • Sol
  • Papar
  • 2 režnja češnjaka

Lazanje od tikvica

Priprema:

Prvo meso preprži na luku i češnjaku koji si sitno nasjeckala te začini paprom i soli. Nakon što meso poprimi boju, u zdjelu dodaj pasiranu rajčicu, svježu nasjeckanu rajčicu, origano i bosiljak po želji. Neka se meso krčka oko 20 minuta, a za to vrijeme uključi pećnicu da se grije na 180 stupnjeva. Tikvice nareži na tanke, široke trake, posoli ih i ostavi da odstoje par minuta. Zatim pomoću papirnatih ručnika iz njih upij suvišnu tekućinu, pa ih premaži smjesom od jaja i parmezana. Stavi meso na tako složene tikvice i po njima zatim stavi još i mozzarellu. Ponavljaj postupak sve dok ti ne ponestane sastojaka. Zapeci u pećnici s aluminijskom folijom 40 minuta.

 Sastojci:

  • 500 grama mljevene puretine, piletine, govedine ili miješanog mesa
  • 2 veće tikvice
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 100 mililitara pasirane rajčice
  • jedna svježa rajčica
  • 20 dekagrama mozzarelle
  • šaka naribanog parmezana
  • jedno jaje
  • sol i papar
  • sušeni, mljeveni origano
  • sušeni, mljeveni bosiljak