Sočni čokoladni brownie bez brašna

Paziš na svoju prehranu, ali tu i tamo ipak si priuštiš neku poslasticu? Ovi su kolačići odličan izbor jer se pripremaju od zdravih sastojaka i nisu kalorijska bomba

Sočni čokoladni brownie bez brašna
Foto: profimedia.hr
Ovi su sočni browniji koji se tope u ustima božanstveno dobra poslastica koja se priprema u tren oka. Oduševit će sve ljubitelje čokoladnih slastica jer ne sadrže obično bijelo brašno, što znači da su pogodni i za one koji izbjegavaju gluten iz bilo kojeg razloga. Osim toga, šećer je zamijenjen zdravijom varijantom kokosovog šećera.

Sastojci

120 grama kvalitene crne čokolade
80 grama maslaca
0.25 žličice soli
130 grama kokosovog šećera
1 žličica vanilin ekstrakt
2 srednja jaja
70 grama bademovog brašna
2 žlice kakaa u prahu
0.5 žličice praška za pecivo

Priprema

01.

Četvrtasti kalup veličine 20 centimetara premažemo maslacem i obložimo papirom za pečenje. Papir neka viri iz kalupa kako bismo kasnije lakše izvadili pečeni biskvit. Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva.

02.

Čokoladu lomimo ili narežemo na komadiće te je sa solju i maslacem stavimo u vatrostalnu posudu. Posudu postavimo iznad lonca s vrućom vodom i pustimo da se čokolada i maslac polako otope. Dobro promiješamo kako bismo dobili glatku čokoladnu smjesu, zatim maknemo posudu sa strane i pustimo da se rastopljena čokolada ohladi do mlakog.

03.

U ohlađenu čokoladu ručnom metlicom umiješamo vanilin ekstrakt, šećer i jaja. Na kraju dodamo bademovo brašno koje smo pomiješali s praškom za pecivo i kakaom u prahu.

04.

Pripremljenu smjesu ulijemo u kalup. Špatulom je ravnomjerno rasporedimo po cijeloj površini i poravnamo. Pečemo kolač u prethodno zagrijanoj pećnici, otprilike 25 minuta. Gotov je kada se gornji dio zapeče, a unutrašnjost ostane sočna i malo vlažna.

05.

Kada je biskvit pečen, izvadimo ga iz pećnice. Prije rezanja na komade i posluživanja, dobro ga ohladimo.

Savjet

Umjesto kokosovog, može se koristiti i bijeli ili smeđi šećer. Soli također možeš staviti manje ako želiš.

žena.hr
13.3.2024.