Pravo je vrijeme za ukusnu salatu od jesenskih plodova

Ova salata ima sve - srčanost, slatkoću i obilje teksture, a možeš ju pripremati s kojim god sastojcima želiš

Pravo je vrijeme za ukusnu salatu od jesenskih plodova

Postoji nešto posebno u jeseni - izvlačimo svoje udobne pulovere, promatramo lišće kako pada i osjećamo svježinu u zraku. A jesen je također i vrijeme kada palimo pećnicu, u želji za slasnom hranom dubljih i intenzivnijih okusa.

Image

Male bombice zdravlja: Recepti uz koje ćeš napokon zavoljeti prokulice



Obilna jesenska salata jedan je od najboljih načina da se zadovolje te želje, a pronašle smo i savršen recept za jednu takvu salatu. Od svježih jabuka do pržene tikvice, krepkog pira i plavog sira za slane zalogaje, pa sve do radiča za uravnoteženje slatkoće, začinjenih bučinih sjemenki, sok od limuna i malo bijelog vina, ovo su samo neki od sastojaka koji su potrebni za ovu ukusnu salatu.

Ova salata ima sve - srčanost, slatkoću i obilje teksture, a možeš ju pripremati kako želiš. Ako ne voliš tikvicu, odluči se za batat. Kozji sir izvrsna je alternativa plavom siru, a možeš dodati i brusnice. 


Image

(Foto: Unsplash)


Jesen je savršeno vrijeme za ukusnu salatu od jesenskih plodova, a evo i recepta.

Sastojci:

  • jedna velika tikvica
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • jedna žličica soli
  • pola žličice papra
  • 700 ml vode
  • 200 g pira
  • pola žličice mljevenog korijandra
  • pola žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog kardamon
  • 1/4 žličice mljevenog kima
  • 1/4 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice mljevene kurkume
  • 1/8 žličice crvene paprike
  • 60 g bučinih sjemenki
  • jedan limun
  • 3 žlice octa
  • žlica meda
  • jedan radič
  • jedna jabuka
  • 3 žlice svježeg špinata
  • 2 žlice sjeckanog vlasca
  • 60 g nasjeckanog plavog ili kozjeg sira
Image

(Foto: Unsplash)


Priprema:

  1. Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 200°C. Obreži krajeve tikvice, prepolovi ju uzdužno, izdubi sjeme, a zatim ju nareži na kriške.
  2. Stavi tikvicu na obloženi lim za pečenje. Prelij sa žlicom maslinovog ulja, začini s pola žličice soli i 1/4 žličice crnog papra. Peci ukupno oko 30 minuta, dok ne porumeni i ne omekša. Za to vrijeme skuhaj pir, prepeci bučine sjemenke, pripremi preljev i prepeci radič.
  3. Iscijedi pir i stavi ga u lonac srednje veličine na srednju vatru, povremeno miješajući otprilike 5 minuta. Dodaj vodu i pusti da zavrije. Smanji vatru i pusti da krčka dok ne omekša, ali ne bude kašasto, oko 20 minuta. Ocijedi i isperi pod hladnom vodom i ostavi sa strane da se ocijedi.
  4. Stavi 1/4 žličice soli, 1/8 žličice crnog papra, 1/2 žličice mljevenog korijandra, 1/2 žličice mljevenog cimeta, 1/4 žličice mljevenog kardamoma, 1/4 žličice mljevenog kima, 1/4 žličica mljevenog đumbira, 1/4 žličice mljevene kurkume i 1/8 žličice crvene paprike u veliku tavu i promiješaj. Dodaj 1 žlicu maslinovog ulja i bučine sjemenke.
  5. Kuhaj na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje oko 5 minuta, dok začini ne dobiju boju i bučine sjemenke se ne preprže. Prebaci u malu posudu. Obriši tavu papirnatim ručnikom i odloži za upotrebu kasnije.
  6. U veliku posudu naribaj koricu jednog velikog limuna. Iscijedi sok od limuna i dodaj u posudu. Dodaj 3 žlice octa, 1 žlicu maslinovog ulja i 1 žlicu meda i umuti da se sjedini. Kušaj i začini solju i paprom po potrebi.
  7. Izreži radič, a preostale 2 žlice maslinovog ulja zagrijte u  tavi na jakoj vatri. Dodaj radič i peci dok ne postigne zlatno smeđu boju, oko 2 minute. Preokreni na drugu stranu i prži dok ne porumene, još oko 2 minute. Začini s prstohvatom soli i makni s vatre.
  8. Izreži jabuku na kriške, sitno nasjeckaj 3 žlice svježeg peršina, nasjeckaj vlasac i izmrvi sir.
  9. U posudu s nadjevom dodaj pir, tikvicu, radič, jabuku, polovicu sira, polovicu začinjenih sjemenki bundeve i polovicu peršina i vlasca. Promiješaj i prebaci na tanjure za posluživanje i ukrasi preostalim sirom, sjemenkama bundeve i začinskim biljem.