RECEPT U SLIKAMA

Recept za krostatu s kremom od vanilije i marmeladom

Ova neodoljiva pita, ujedno osvježavajuća i kremasta, može nam uljepšati večeri uz čašu vina ili biti slatki završetak nedjeljnog ručka koji će ugodno iznenaditi cijelu obitelj

krostata_recept.jpg
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Uvijek volimo pronaći neki dobar recept za slastice, a posebno nas veseli kada je jedan od sastojaka - marmelada. Ako imamo zalihe marmelade kod kuće, ova prekrasna krostata odličan je način da je iskoristimo. U ovom receptu Sanje Sirk za okusno.je korištena je marmelada od grožđa, ali možeš koristiti bilo koju drugu marmeladu koju imaš kod kuće. Pita će ti ispasti savršeno budeš li slijedila ove jednostavne korake, a bit će još lakše jer donosimo i fotografije postupka.

Sastojci za 8 osoba

Krema:

  • 250 g mascarponea
  • 180 g jogurta (jedna čašica)
  • 100 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 vrećica vanilin pudinga (u prahu)

Tijesto:

  • 200 g oštrog brašna
  • 1 žlica sitnih zobenih pahuljica (po želji izostavi)
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g hladnog maslaca
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 1 jaje
  • Marmelada za dekoraciju

Postupak korak po korak

  • Brašno, pahuljice, na komadiće narezani hladni maslac, običan i vanilin šećer te sol ručno izmiješamo dok ne dobijemo male grudice. Dodamo jaje i umijesimo tijesto. Ako se lijepi, dodamo još malo brašna. Radimo brzo da maslac previše ne omekša. Tijesto zamotamo u foliju i ostavimo da odmara pola sata u hladnjaku.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Ohlađeno tijesto razvaljamo na veličinu okruglog kalupa za pitu promjera 24 centimetra. Pomoću valjka prenesemo ga u kalup i nježno pritisnemo uz rubove i dno. Vilicom ga izbodemo. Tijesto pečemo 15 minuta na 180 stupnjeva. Treba ostati svijetlo, kao za kekse.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Dok se tijesto peče, pripremimo nadjev. Sve sastojke (osim marmelade) u multipraktiku izmiješamo u glatku kremu. Pripremljenu kremu ulijemo na još vruće pečeno tijesto i poravnamo.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Marmeladu po potrebi razrijedimo s vodom da postane malo više tekuće, zatim je stavimo u bocu s nastavkom ili u vrećicu za ukrašavanje. U sredini kreme napravimo krug od marmelade i štapićem za ražnjiće oblikujemo cvijet, povlačeći štapić prema unutra i van da dobijemo lijep uzorak.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Oko cvijeta od marmelade napravimo veće točkice i štapićem ih povučemo na jednu stranu, da stvore izgled srca. Marmeladom možeš napraviti i neki drugi uzorak po želji.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Krostata se vraća u pećnicu i peče još 35 do 40 minuta na 160 stupnjeva. Prije posluživanja dobro ju ohladimo, a ohlađenu narežemo na trokute. Po želji ju još dodatno pokapamo s marmeladom koja nam je ostala ili dekoriramo svježim bobičastim voćem.

Dodatni savjet: tijesto za osnovu ove pite možeš napraviti i uz pomoć multipraktika.

Image
RECEPT U SLIKAMA

Recept za brzi kolač na čaše od oraha s mascarpone kremom