Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Za prste polizati

Jeste li već napravili šunku u kruhu? Imamo top recept

Šunka u kruhu mnogima je jedno od omiljenih jela za uskrsne praznike. Upravo zato naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi pokazala nam je kako ona radi šunku u kruhu

Budi najbolja verzija sebe.

Šunka u kruhu nije samo rezervirana za Uskrs, iako je činjenica da je mnogi upravo tada najviše rade. Sjajno će se uklopiti u bilo koji blagdanski stol, pa ju je upravo zato naša gastro blogerica odlučila raditi s nama.

"Ovo je jedan od onih recepata za koji vam treba strpljenja. Znam da ga imamo sve manje, jer se prebrzo živi i svi bi sve odmah. Međutim, ovo je i ideja da pokušamo živjeti sada. Ovaj trenutak. Kuhanje mi je upravo zbog toga odlična terapija. Kad stavim sve sastojke na stol i uđem u tu radnju, kao u najbolji film, svi problemi nestaju. Postupak miješanja tijesta rukom vraća me u doba igranja s glinom, plastelinom i odmah mi je smiješak na licu. Zato umijesite tijesto rukom zamotajte u njega komad šunke koji mora biti dobro ocijeđen nakon kuhanja.", kaže Ivana Perić Rabhi.

Ono što daje poseban doživljaj ovoj šunki u kruhu je i dodatak libanonskih začina.

"Libanonski miks začina daje jednu karakteristiku okusa ovom tradicionalnom receptu. To je mješavina kima, ružmarina, komorača, kumina, sezama... odlično se slaže s dizanim tijestom" ispričala nam je Ivana Perić Rabhi.

U svakom slučaju trajnost ovog kruha je 4-5 dana na hladnijem mjestu.

Odlično se slaže sa domaćim hrenom koji smo već učili raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Image

Kako napraviti domaći umak od hrena?

Šunka u kruhu

Sastojci:
1 komad šunke

Za tijesto:
500 g brašna
1 suhi kvasac 7 g ili svježi 20 g.
150 ml vode
4 žlice maslinovog ulja
10 g soli
Libanonski mix

Priprema:
Šunku stavite kuhati u hladnu vodu. Kad voda proključa počnite brojati vrijeme. Vrijeme kuhanja ovisi o težini šunke. 1 kg - 1 h kuhanja.
Kad je kuhana, ostavite ju da se cijedi i hladi.

Zamijesite tijesto tako što ćete promiješati kvasac i brašno, zatim maslinovo ulje i mlaku vodu. Dok robot radi tijesto, dodajte sol. Ubacite i žlicu libanonskog mixa.
Pustite da robot mijesi par minuta. Zatim tijesto prebacite u posudu koju ste namazali s maslinovim uljem te ga pustite da se udvostruči. Oko 1 h na toplom.
Za to vrijeme, šunku očistite od kože, i oblikujte ako želite.
Tijesto pažljivo istresite na radnu površinu koju ste posuli brašnom, te ga razvucite na sve četiri strane, umotajte šunku tako da podjednako bude u tijestu. Ponovo ostavite da se diže na toplom 30 min do sat vremena. Pećnicu zagrijte na 200 C. Premažite tijesto maslinovim uljem i pospite libanonskim začinom i stavite peći. Pecite cca 45 min. Poslužite uz domaći namaz od hrena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.