Za prste polizati

Jeste li već napravili šunku u kruhu? Imamo top recept

Šunka u kruhu mnogima je jedno od omiljenih jela za uskrsne praznike. Upravo zato naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi pokazala nam je kako ona radi šunku u kruhu

Šunka u kruhu nije samo rezervirana za Uskrs, iako je činjenica da je mnogi upravo tada najviše rade. Sjajno će se uklopiti u bilo koji blagdanski stol, pa ju je upravo zato naša gastro blogerica odlučila raditi s nama.

"Ovo je jedan od onih recepata za koji vam treba strpljenja. Znam da ga imamo sve manje, jer se prebrzo živi i svi bi sve odmah. Međutim, ovo je i ideja da pokušamo živjeti sada. Ovaj trenutak. Kuhanje mi je upravo zbog toga odlična terapija. Kad stavim sve sastojke na stol i uđem u tu radnju, kao u najbolji film, svi problemi nestaju. Postupak miješanja tijesta rukom vraća me u doba igranja s glinom, plastelinom i odmah mi je smiješak na licu. Zato umijesite tijesto rukom zamotajte u njega komad šunke koji mora biti dobro ocijeđen nakon kuhanja.", kaže Ivana Perić Rabhi.

Ono što daje poseban doživljaj ovoj šunki u kruhu je i dodatak libanonskih začina.

"Libanonski miks začina daje jednu karakteristiku okusa ovom tradicionalnom receptu. To je mješavina kima, ružmarina, komorača, kumina, sezama... odlično se slaže s dizanim tijestom" ispričala nam je Ivana Perić Rabhi.

U svakom slučaju trajnost ovog kruha je 4-5 dana na hladnijem mjestu.

Odlično se slaže sa domaćim hrenom koji smo već učili raditi.

Image

Kako napraviti domaći umak od hrena?

Šunka u kruhu

Sastojci:
1 komad šunke

Za tijesto:
500 g brašna
1 suhi kvasac 7 g ili svježi 20 g.
150 ml vode
4 žlice maslinovog ulja
10 g soli
Libanonski mix

Priprema:
Šunku stavite kuhati u hladnu vodu. Kad voda proključa počnite brojati vrijeme. Vrijeme kuhanja ovisi o težini šunke. 1 kg - 1 h kuhanja.
Kad je kuhana, ostavite ju da se cijedi i hladi.

Zamijesite tijesto tako što ćete promiješati kvasac i brašno, zatim maslinovo ulje i mlaku vodu. Dok robot radi tijesto, dodajte sol. Ubacite i žlicu libanonskog mixa.
Pustite da robot mijesi par minuta. Zatim tijesto prebacite u posudu koju ste namazali s maslinovim uljem te ga pustite da se udvostruči. Oko 1 h na toplom.
Za to vrijeme, šunku očistite od kože, i oblikujte ako želite.
Tijesto pažljivo istresite na radnu površinu koju ste posuli brašnom, te ga razvucite na sve četiri strane, umotajte šunku tako da podjednako bude u tijestu. Ponovo ostavite da se diže na toplom 30 min do sat vremena. Pećnicu zagrijte na 200 C. Premažite tijesto maslinovim uljem i pospite libanonskim začinom i stavite peći. Pecite cca 45 min. Poslužite uz domaći namaz od hrena.