Nizozemska pećnica

'Dutch oven': Tri recepta za jela iz duboke tave koju gurmani obožavaju

Svestrani dutch oven nezaobilazan je komad posuđa za sve koji vole kuhati, a mi smo izdvojile tri super recepta za jela koji u ovoj nizozemskoj pećnici mogu biti gotova za svega 30 minuta

profimedia-0549081860.jpg
Foto: Profimedia

Postoji toliko mnogo kuhinjskih inovacija osmišljenih kako bi kuhanje bilo brže, jednostavnije ili zdravije. Od slow cookera do instant lonaca, friteza na zraku do smokera, definitivno ne nedostaje kuhinjskih uređaja napravljenih kako bi priprema obroka bila manje opterećenje. Ali jedan od najsvestranijih i najučinkovitijih predmeta koji svi obožavatelji kuhanja mogu imati pri ruci ne dolazi s utikačem, a radi se o popularnom dutch ovenu iliti nizozemskoj pećnici.

Image
Kuha umjesto tebe

Jesi li isprobala slow cooker? Ako nisi, imamo tri recepta za početak

Teška i široka, ne previše plitka i ne previše duboka te obično izrađena od emajliranog lijevanog željeza, dutch oven je nezaobilazna posuda za kuhanje, s poklopcem koji čvrsto priliježe dizajniran da zadrži svu toplinu unutra.

Nizozemska pećnica može učiniti mnoge stvari, a sve ih čini tako dobro. A jedna od najboljih stvari u vezi ovog komada posuđa je to što pripada 'one pot' kategoriji, odnosno kategoriji jela iz jednog lonca, pa čišćenje nakon kuhanja i uživanja u jelu ne može biti jednostavnije.

Image
Foto: Unsplash

Osim toga, nizozemske pećnice otporne su i na štednjak i na pećnicu, tako da možeš započeti svoj obrok na štednjaku, a zatim ga završiti u pećnici. Dutch oven može kuhati gotovo sve:

  • obrok u jednom loncu
  • jela s tjesteninom
  • pečeno meso
  • velike količine umaka
  • sporo kuhanje juha, saftova i variva
  • domaći kruh
  • složence
  • duboko prženje piletine ili krumpira

Sad kada znaš da definitivno trebaš jedan dutch oven u svom životu ako voliš kuhati, u nastavku smo izdvojile i tri super recepta za čiju ćeš pripremu morati izdvojiti svega 30 minuta.

Pikantni pileći gulaš

Image
Foto: Pexels

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 veliki ljubičasti luk
  • 2-3 veće mrkve
  • 5 režnja češnjaka
  • 1 žlica kumina
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • 950 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 konzerva slanutka
  • 1 konzerva sjeckanih rajčica
  • 450 g pilećih prsa ili zabataka
  • 2 žlice limunovog soka
  • sol, papar
  • svježe začinsko bilje po želji (peršin, korijander…)

Priprema:

  1. U velikoj nizozemskoj pećnici zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i mrkvu i dobro začini. Kuhaj dok luk i mrkva ne omekšaju, oko 5 minuta.
  2. Dodaj usitnjeni češnjak, kumin i papriku u prahu. Kuhaj još minutu, pa dodaj temeljac, slanutak i rajčice i dobro promiješaj.
  3. Izvadi 2 šalice smjese iz dutch ovena i izmiksaj ih u blenderu ili štapnim mikserom. Vrati dobiveni pire u gulaš, provjeri je li dovoljno začinjen po tvom ukusu, pa na jakoj vatri dovedi do vrenja.
  4. Smanji vatru, dodaj narezane komade piletine i pirjaj (nemoj dopustiti da krčka) 5-10 minuta (dok se piletina ne skuha).
  5. Na kraju dodaj nasjeckano začinsko bilje po želji i malo soka od limuna pa posluži.

Krem juha od tortellina i rajčice

Sastojci:

  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica ulja
  • 800 g konzerev sjeckanih rajčica
  • 1 konzerva pasirane rajčice
  • 0.5 žličice origana
  • 0.5 žličice bosiljka
  • 0.5 žličice ružmarina
  • sol, papar
  • 950 ml povrtnog temeljca
  • 120 ml vrhnja za šlag
  • 500 grama tortellina od sira
  • 45 g naribanog parmezana
  • svježi bosiljak

Priprema:

  1. Stavi nasjeckani luk, češnjak, maslinovo ulje i ružmarin u dutch oven. Pirjaj na srednje jakoj vatri 5 minuta ili dok luk ne postane proziran.
  2. Dodaj nasjeckane rajčice, pasiranu rajčicu, origano, bosiljak, sol, papar, temeljac i vrhnje za šlag pa promiješaj da se sjedini. Pirjaj oko 20 minuta.
  3. U dutch oven sada dodaj i tortelline od sira i kuhaj dok tortelini ne omekšaju i ne skuhaju se. Umiješaj naribani parmezan.
  4. Posluži i ukrasi sa svježim bosiljkom i dodatnim naribanim parmezanom po želji.

Vegetarijanski čili

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • 1 konzerva sjeckanih rajčica
  • 1 konzerva crvenog graha
  • 1 konzerva smeđeg graha
  • 250 ml vode ili temeljca
  • 160 grama kukuruza iz konzerve
  • sol, papapr
  • 1 žlica limetinog ili limunovog soka
  • 3 svježe chili papričice

Priprema:

  1. Zagrij ulje u dutch ovenu na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk, nekoliko prstohvata soli i papra i promiješaj. Kuhaj dok luk ne postane proziran, oko 5 minuta, a zatim dodaj usitnjeni češnjak, chili papričice i crvenu papriku. Promiješaj i kuhaj dok ne omekša, 5 do 8 minuta, smanjujući vatru prema potrebi.
  2. Dodaj rajčice, grah, vodu, kukuruz, sol i malo mljevenog papra. Poklopi, smanji vatru na nisku i pirjaj oko 25 minuta, povremeno miješajući, dok se čili ne zgusne. Umiješajte sok limete ili limuna i začini po ukusu. Posluži s dodacima po želji: s grčkim jogurtom ili kiselim vrhnjem, avokadom, ukiseljenim lukom ili jalapeno papričicama.