Kuha umjesto tebe

Jesi li isprobala slow cooker? Ako nisi, imamo tri recepta za početak

U njemu možeš napraviti gulaš koji bi inače satima dinstala na "radost" cijelog susjedstva, sarmu, različita variva, mahunarke, ali i pečeno pile ili temeljce

profimedia-0295304797.jpg
Foto: Profimedia.hr

Nekada su žene pristavljale ručak u rano jutro i ostavljale da se krčka na laganoj vatri satima, a one su za to vrijeme obavile cijeli niz kućanskih poslova pa točno u podne svojim ukućanima servirale ukusni objed. Vremena su se promijenila, dnevni tempo također. Ženama već odavna kućanske obveze nisu jedine koje imaju. Dobar dio dana provest će na poslu, doći kući, presvući se i bez predaha otići put kuhinje i nastaviti s poslom. Sjest će, ako i tada, tek navečer kad odrade one poslove koji su očima nevidljivi. Vidljvo je kada nisu odrađeni.

Image
Obožavamo lagane kolače

Voćne i slatke: Imamo tri recepta za prve proljetne torte ove godine

Ako radiš primjerice do 17 sati, a svakodnevno kuhaš, izbor jela svodi ti se na ona koja su brzo gotova kako bi večera, jer teško da možemo govoriti o ručku u 18.30 ili kasnije, bila u neko pristojno vrijeme. No, vrijeme koje nam oduzimaju svakodnevne obveze, donekle ti mogu nadoknaditi razna kućanska pomagala poput perilice za posuđe i slow cookera. Ovo drugo je američki izum, aparat za sporo kuhanje u koji staviš namirnice, zatvoriš ga, programiraš i zaboraviš na njega do trenutka kada ćete sjesti za stol i jesti. U njemu možeš napraviti gulaš koji bi inače satima dinstala na "radost" cijelog susjedstva, sarmu, različita variva, mahunarke, ali i pečeno pile ili temeljce koje ćeš zalediti pa koristiti kasnije u jelima. Nakon što je jelo kuhano, možeš izabrati program koji će ga držati vrućim do trenutka kada ćeš ga servirati.

Image
Foto: Unsplash

U nastavku ti donosimo tri recepta za slow cooker. Iako je riječ o aparatu koji je predviđen da kuha sam i ne traži od tebe nikakav angažman nakon što pristaviš jelo, ipak je bolje u početku, dok se međusobno ne upoznate, da budeš kod kuće i imaš ga na oku, odnosno upoznaš se s programima koje posjeduje i načinu rada.

Pileća prsa u umaku od rajčice i začinskog bilja

Sastojci

  • 300 ml pelata
  • 3 velike žlice pasirane rajčice
  • 1 dcl vrhnja za kuhanje
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlicu gustina
  • 1 žličicu soli
  • prstohvat sušenog bosiljka
  • papar
  • 4 komada otkoštenih pilećih prsa

Postupak

U slow cooker stavi pelate, pasiranu rajčicu, pomiješaj vrhnje za kuhanje i škrobno brašno, odnosno gustin pa dodaj začine i sjedini s rajčicom. U umak položi pileća prsa. Zatvori slow cooker i kuhaj na niskoj temperaturi četiri sata. Kada piletinu u umaku izvadiš na tanjur, pospi je svježim bosiljkom i serviraj s tjesteninom ili rižom.

Image
Foto: Pexels

Gulaš

Postupak

  • 70 dkg junetine bez kosti
  • 2 mrkve
  • 1 manji celer
  • 1 korijen peršina
  • 0,5 kg luka
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 dcl vina
  • 2 dcl vode
  • sol, papar
  • lovorov list
  • 1 žlica brašna

Postupak

Sitno nareži luk i dinstaj ga dok ne postane staklast, dodaj meso narezano na kockice, mrkvu narezanu na kolutiće, narezane celer i peršin. Sve skupa pirjaj desetak minuta, u vodi razmuti brašno, dodaj ostale sastojke, pusti da zavrije pa prebaci u slow cooker, zatvori i kuhaj na visokoj temperaturi četri do pet sati. Ili na nižoj još dodatna tri sata.

Varivo od piletine i povrća

Sastojci

  • pileća prsa ili dva batka
  • 1 glavica luka
  • 4 manja krumpira
  • 2 stapke celera
  • 2 vrećice miješanog, smrznutog povrća
  • šalica mlijeka
  • žlica maslaca
  • 2 režnja češnjaka
  • sol i papar
  • lovorov list
  • dvije šalie vode

Postupak

Pileća prsa nareži na kockice, a ako se odlučiš za batke, odvoji zabatak od batka. Krumpir oguli i nareži na kockice, usitni celer i luk na sitno nareži. Sve sastojke stavi u slow cooker, dodaj mlijeko, vodu i začine i namjesti aparat na nižu temperaturu te programiraj da se kuha šest sati.