ZDRAVLJE U ČAŠI

Vodič kroz biljna mlijeka: Evo zašto je biljno mlijeko odlična alternativa mlijeku

Za osobe alergične na laktozu, ali i vegane, biljna su mlijeka odlična zamjena za klasično mlijeko. No, nisu sva biljna mlijeka ista – evo koje je najbolje za kavu, a koje za kolače

Biljno mlijeko
Foto: profimedia.hr

Neki ljudi znaju da su alergični na laktozu, ali mnogi se još nisu testirati, a osjećaju blage probavne probleme nakon što konzumiraju kravlje mlijeko – od nadutosti do proljeva. Oduvijek nas u školi uče kako je mlijeko zdravo za zube i kosti zbog toga što sadrži kalcij, vitamin D i B12. Ipak, novija istraživanja pokazala su da kravlje i kozje mlijeko imaju i svojih loših strana. Prije svega, mlijeko životinjskog podrijetla sadrži kolesterol, a u biljnom mlijeku ga nema. Također, masnoće u biljnom mlijeku su različite: mlijeko životinjskog podrijetla uglavnom sadrži zasićene masti.

Image
Zdravi, ukusni i svestrani

Od tofua do leće: 10 najboljih veganskih izvora proteina

Otkriveno je kako konzumacija mlijeka životinjskog podrijetla može uzrokovati niz simptoma kod ljudi s intolerancijom na laktozu, a česta konzumacija mlijeka dovodi se i u vezu s raznim bolestima, uglavnom zbog povećanog unosa zasićenih masti.

Zato se sve više ljudi odlučuje na biljna mlijeka kao zdravu i lakše probavljivu alternativu klasičnom mlijeku. U međuvremenu je ponuda ovih proizvoda na tržištu zaista narasla pa se na policama svake kvartovske trgovine može se naći biljno mlijeko - nerijetko i više vrsta. Među najpopularnijim su, na primjer, bademovo mlijeko, zobeno mlijeko te sojino mlijeko. Svako od ovih vrsta mlijeka drugačijeg je okusa i teksture – i nema univerzalnog odgovara koje je mlijeko najbolje. Zato smo za tebe pripremile mali vodič kroz biljna mlijeka.

Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko spada u nešto skuplja biljna mlijeka, ali je dobra vijest da ga vrlo jednostavno možeš napraviti i sama – namakanjem i mljevenjem badema. Ovo je mlijeko dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E. Neke varijante bademovog mlijeka obogaćene su kalcijem i vitaminom B12.

Bademovo mlijeko, u usporedbi s drugim vrstama mlijeka, ne sadrži puno proteina, ali je zbog svog sastava dobro za zdravlje našeg srca. Također, ako želiš skinuti višak kilograma, bademovo mlijeko mogao bi biti dobar izbor za tebe jer može pomoći u kontroli težine. Naime, spomenute mononezasićene masne kiseline kojima obiluju orašasti plodovi navodno potiču proces mršavljenja.

Kakvog je okusa bademo mlijeko?

Bademovo mlijeko je blago orašastog, slatkasto-gorkastog okusa, lagano je, vodenastije i rjeđe od kravljeg mlijeka pa je idealno za dodati u kavu, ali i u smjesu za kolače. Također, savršeno paše uz žitarice koje jedemo za doručak ili za pripremu pudinga.

Tko ne bi trebao piti bademovo mlijeko?

Osobe koje pate od alergije na bademe svakako ne bi trebale piti ni bademovo mlijeko – neka se radije okrenu drugim opcijama poput zobenog ili rižinog mlijeka.

Zobeno mlijeko

Zobeno mlijeko je među najpopularnijim vrstama biljnog mlijeka, a nastaje na isti način kao bademovo – namakanjem i usitnjavanjem zobi. Biraju ga oni koji su alergični na laktozu, ali i na orašaste plodove ili soju. Za razliku od bademovog mlijeka, zobeno mlijeko sadrži više kalorija, ali i više proteina – točnije 1,1 grama na 100 ml.

Treba napomenuti kako zobeno mlijeko nije jednako hranjivo kao same zobene pahuljice, ali kupovno zobeno mlijeko nerijetko je obogaćeno nutrijentima poput kalcija, kalija, željeza, vitamina D, vitamina A i vitamina B. Vitamini B skupine važni su za zdravlje naše kose, noktiju i kože. Osim toga, redovito ispijanje zobenog mlijeka pomaže kod visoke razine kolesterola u krvi jer sadrži beta glukan, a kao dobar izvor vitamina D i kalcija pomaže održati naše kosti zdravima.

Kakvog je okusa zobeno mlijeko?

Zobeno mlijeko je zrnastije strukture, rjeđe je i nešto slađeg okusa od sojinog mlijeka. Odličan je izbor za kavu jer je od zobenog mlijeka moguće napraviti gušću pjenicu – osobito u kremastoj barista verziji. Također, savršeno paše u smjesu za palačinke ili muffine. Od zobenog se mlijeka radi i vegansko vrhnje za kuhanje.

Tko ne bi trebao piti zobeno mlijeko?

Preporučuje se da zobeno mlijeko izbjegavaju osobe koje pate od celijakije zbog eventualne kontaminacije žitaricama koje sadrže gluten. Osim toga, u usporedbi s kravljim mlijekom zobeno mlijeko sadrži veću količinu ugljikohidrata pa ovo u obzir trebaju uzeti dijabetičari koji prate svoj unos ugljikohidrata.

Sojino mlijeko

Svestranu soju jedemo u raznim oblicima, od sojinih ljuspica do tofua, a i mlijeko nastalo od zrna ove moćne mahunarke sve više dobiva na popularnosti. Sojino mlijeko okusom prilično je slično kravljem mlijeku, ali je puno boljeg sastava – siromašno je kalorijama, a ima 3,3 grama proteina na 100 ml te dovoljno svih potrebnih aminokiselina. Soja sadrži i izoflavone koji su poznati po tome da uspješno smanjuju razinu kolesterola i šećera u krvi te snižavaju naš krvni tlak, ali također ublažavaju simptome menopauze.

Sojino mlijeko je dobar je izvor željeza, kalcija i vitamina B koji je važan za normalno funkcioniranje našeg živčanog sustava. Učinak sojinog mlijeka na zdravlje još se proučava, ali se za sada pouzdano zna da je soja općenito jedan od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina.

Image
Foto: Pixabay

Kakvog je okusa sojino mljeko?

Okusom je sojino mlijeko vrlo slično klasičnom mlijeku, osobito ono skupljih brendova, ono u „not milk“ liniji ili pak onih s više dodanog šećera. U nezaslađenim varijantama više se osjeti specifičan orašast okus soje koji je nekim ljudima preintenzivan, barem dok se ne naviknu na njega. Laganije je i zrnatije od punomasnog kravljeg mlijeka, a koristiti se može za sve za što inače koristimo mlijeko životinjskog podrijetla. Ako se dobro zagrije, sojino mlijeko bit će dovoljno kremasto za savršenu kavu s mlijekom ili pahuljice za doručak - no budi oprezna jer pregrijavanje može rezultirati zgrušnjavanjem. Sojino vrhnje također je vrlo slično klasičnoj, ali light verziji vrhnja za kuhanje.

Tko ne bi trebao piti sojino mlijeko?

Jasno, osobe koje su alergične na soju ne smiju konzumirati sojino mlijeko, ali pripaziti trebaju i oni koji imaju jake alergijske reakcije od kravljeg mlijeka jer je moguće da su osjetljivi na soju koja spada pod tipične alergene. Također, osobe koje su imaju povijest problema s bubrežnim kamencima ne bi trebale pretjerivati sa sojinim mlijekom, a izbjegavati ga trebaju i oni koji imaju povećan rizik od raka mokraćnog mjehura.

Na kraju, ono na što posebno treba pripaziti kod odabira biljnog mlijeka je dodani šećer. Ovisno o brendu biljnog mlijeka, neke vrste sadrže ga u većim količinama kako bi bila mlijeka ukusnija – osobito je to slučaj kod biljnih mlijeka s okusom, kao što su čokoladno biljno mlijeko ili biljno mlijeko s okusom vanilije. U svakom slučaju, uvijek je bolje birati verzije bez dodanog šećera.