Pronađite inspiraciju: kreativne ideje za uređenje dječje sobe

Odlučili ste (pre)urediti dječju sobu, a ne znate otkuda krenuti? Postoji nekoliko pravila koja trebate slijediti kako bi pravilno rasporedili budžet i napravili sve kako ste i zamislili...

Uređenje interijera je pojačanim korištenjem društvenih mreža dodatno uzelo maha i postalo još popularnije i praćenije nego prije. Na Instagramu i Pinterestu mogu se lako pratiti najnoviji trendovi u uređenju vašeg doma, a pojava influencera koji promiču lijepu unutrašnjost doma na društveno-mrežnim kanalima sve je raširenija.

Nekoliko je univerzalnih savjeta o kojima biste trebali razmisliti prije nego krenete s uređenjem dječjeg carstva.

Za početak razmislite na koji period ste spremni izdvojiti novac koji imate na raspolaganju. Ako s novcem i niste baš „na ti“ i želite prostor koji je kasnije lako prilagođavati djetetovoj dobi i odrastanju, onda razmislite o tome da ne načičkate previše dječjih detalja koje će kasnije biti puno teže i zahtijevnije prilagoditi tinejdžerskoj dobi jer ćete potrošiti duplo više novaca i uložiti puno više vremena i truda oko radova i svega. Dakle, birajte neutranije boje namještaja i zidova, a što se tiče detalja, dajte mašti na volju.

Također, nemojte dječju sobu preplaviti tonom igračaka, boja i šarenila. Prostor treba disati, a dijete ne treba biti izloženo hrpi igračaka koje neće možda nikada niti koristiti. Prije nego krenete s kupovanjem namještaja i svega što planirate uklopiti u prostor vašeg djeteta, odaberite boje s kojima ćete se poigrati. One neka budu svijetle i ugodne. Pretamne boje nisu primjerene za dječju sobu. Ako pak želite tapete, neka one budu korisne. Na primjer, možete odabrati tapetu koja prikazuje kartu svijeta i životinje koje žive na određenim kontinentima. Na taj način, dijete će zapravo kroz neku vrstu igre puno naučiti.

Važno je da krevet pozicionirate u ispravni dio sobe gdje dijete neće biti izloženo distrakcijama na koje se zapravo može utjecati. Dakle, pazite da nije izloženo propuhu, premračnoj prostoriji, ali niti da bude preblizu radijatoru ili klimi. Tepih nemojte izostaviti koliko god ga vi možda ne voljeli. On će djeci biti idealan jer se djeca vole igrati na podu, pa će označiti i neku vrstu zaštite.

Birajte namještaj sukladno djetetovim potrebama. Ako sobu uređujete za bebu, u njoj ne treba biti previše detalja i namještaja. Bebi ne trebaju veliki krevet i ormar, dovoljno je da u sobi bude dječji krevetić i ormarić za prematanje. Ako vaše dijete ide u školu, obavezno mu nabavite radni stol jer uz njega će ono steći bolje navike oko učenja, imat će bolju koncentraciju i olakšat će mu se razlikovanje mjesta na kojem se uči od mjesta za igru. U drugom dijelu sobe napravite prostor koji ćete urediti sukladno njegovim željama. Na primjer, ako obožava autiće, neka tu budu i takvi detalji i igračke. Ako voli crtanje, nabavite mu pribor i napravite pravi mali umjetnički kutak.

Ako i dalje nemate ideja otkud krenuti i kako bi sve to moglo izgledati, pripremili smo za vas nekoliko prijedloga koji će vam zasigurno otvoriti put prema odluci za stvaranje savršene dječje sobe za vaše dijete.

1/5
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.