Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Omiljeni proljetni cvijet

Pet fascinantnih činjenica o mirisnim božurima koje nisi znala

Kako su božuri dobili ime te što simboliziraju - otkrij u nastavku

daria-gordova-SS60hRc59Zc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Jedva smo dočekale proljeće i mnoštvo šarenog cvijeća koje će otjerati ovu, čini nam se, vječnu zimu i sivilo. Među brojnim popularnim pupoljcima mnogima su najdraži upravo božuri. Iako o njima znamo mnogo, ipak postoji nekoliko zanimljivih činjenica o tvom omiljenom cvijetu koje možda nisi čula.

Image
Simbol ljubavi, sreće i bogatstva

Vrijeme je raskošnih božura, evo što o njima trebaš znati

Da se radi o grmolikoj biljci koja nas svojim prekrasnim i mirisnim cvjetovima veseli od početka travnja pa sve do kraja svibnja vjerojatno znaš, no jesi li se ikada upitala kako je dobila ime ili koju simboliku nosi? Upravo to je i nas zanimalo pa smo pronašle pet manje poznatih činjenica o omiljenom proljetnom cvijetu koje su nas iznenadile.

Bilo da ćeš božuri ovog proljeća krasiti tvoj dom ili ćeš ih pokloniti prijateljici, ove činjenice odlična su tema za zanimljiv razgovor o legendarnoj proljetnici. Zato nastavi čitati i još bolje upoznaj svoj omiljeni vjesnik proljeća - čudesni božur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Božuri su prisutni stoljećima

Božuri su porijeklom iz Azije i Europe, a vrlo rano u kineskoj povijesti bili su zaštitni znak ove velesile. Budući da je bio vrlo cijenjen cvijet u kineskoj dinastiji Tang, mnogo je brige, vremena i truda uloženo u kultiviranje najljepših biljaka koje su kasnije postale popularne u Japanu u ranom 11. stoljeću, a krajem 18. stoljeća i u Francuskoj te Engleskoj. Početkom 20. stoljeća božuri su 'prešli ocean' i postali omiljena biljka u Americi pa su tako određene američke države upravo božur uzele kao nacionalni cvijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Postoji preko 6500 vrsta božura

I dok su na našim predjelima popularne tek tri vrste, u svijetu postoji preko 6500 vrsta božura, a svakodnevno nastaju i nove križanjem postojećih. Svake godine organizira se i svjetsko natjecanje na kojem vrtlari pokazuju nove vrste i najljepše primjerke postojećih kako bi se izborili za nagradu najljepšeg božura. U Hrvatskoj su i dalje najcjenjeniji običan, plemenit i vrlo rijedak, ali prekrasan planinski božur.

Ime je dobio po grčkom bogu

Dok se kod nas naziva božur, u svijetu je ova biljka poznata pod nazivom peony. Ime je dobila prema grčkom bogu Peonu koji je poznat kao liječnik bogova. Peon je prema legendi izliječio Aresa i Hada, na što je Asklepije bio jako ljubomoran. Kako bi zaštitio Peona, Zeus ga je pretvorio u prekrasan cvijet koji danas znamo kao božur. O tome kako je božur u našim krajevima promijenio naziv manje je poznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ima velik medicinski značaj

Istraživanja su pokazala da božur ima snažna protuupalna svojstva te se može koristiti kako bi ojačao imunološki sustav i čak poboljšao raspoloženje. U Europi se stoljećima koristi kao pomoć u liječenju problema s mokraćnim mjehurom i bubrezima, no u kineskoj medicini već je tisućljećima lijek za glavobolju, astmu, drhtavicu, bolesti jetre i mnoga druga stanja. Ipak, treba biti oprezna jer prevelika konzumacija božura može izazvati probavne smetnje.

Božuri su puni simbolike

Iako ih obožavamo zbog boja i mirisa, postoji više razloga zašto upravo mladenke često biraj božure kao dio svadbenog buketa. Božuri simboliziraju romansu i ljubav te predstavljaju sreću u braku. Zanimljivo je da su u viktorijansko doba predstavljali stidljivost i povučenost, a u Japanu i Kini su i dalje simbol snage, časti, hrabrosti i sreće. Božur se tradicionalno poklanja mladencima za 12. godišnjicu braka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.