Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Prave vrtne dive

Hortenzija - omiljena ljepotica svakog vrta. Znaš li što simbolizira?

Hortenzije cvjetaju u dvorištima i na balkonima diljem svijeta, a bilo da su bijele, plave ili ljubičaste - svaka od boja ima svoje jedinstveno značenje

profimedia-0081340293.jpg
Foto: Profimedia
Budi najbolja verzija sebe.

Ako tražiš ukrasni vrtni cvijet koji će izgledati privlačno, cvjetovi hortenzije uistinu su zapanjujući. Velike cvjetne kugle prekrivaju ovaj grm tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, a iako se njihov izgled može činiti zahtjevnim za održavanje, uz prave uvjete i njegu - hortenzije je zapravo prilično lako uzgajati.

Image

Super trik uz koji će biljke biti još ljepše, a hortenzije će čak i promijeniti boju

Budući da cvjetaju u proljeće i ljeto, hortenzije se smatraju grmom. No, unatoč njihovoj sposobnosti da budu prilično velike i raskošne u tvom dvorištu, kako uzgajati hortenzije nije pitanje koje će si morati postaviti čak ni početnik u vrtlarstvu - jer ove ljepotice praktički rastu same.

Kako doseže visinu od čak 4.5 metara, hortenzija brzo raste i često ispunjava prostor u samo jednom ljetu. Uz cvijeće koje počinje u proljeće i često traje tijekom ljeta do rane jeseni, cvjetovi hortenzije mogu biti glavna zvijezda tvog ukrasnog vrta, bilo da imaš dvorište ili terasu.

Ne samo da ih je lako uzgajati, već su i prilično izdržljive i otporne na većinu štetnika i bolesti, što dodatno olakšava njegu hortenzija. Uz brojne vrste koje možeš izabrati, sigurno ćeš pronaći onu koja odgovara tebi i tvojoj ukrasnoj oazi. Ono najbitnije je da zahtijevaju redovito zalijevanje, posebno tijekom ljetnih temperatura, kada ih je potrebno zalijevati čak dva puta dnevno - ujutro i navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Iako u svijetu postoji više od 70 vrsta hortenzija, kod nas su najčešće bijele, plave, ružičaste, zelene i ljubičaste, a budući da su toliko omiljene - doista nije čudo da različite kulture imaju bogatu povijest simboličkog značenja ovih raskošnih cvjetova. U nastavku stoga pogledaj simboličko značenje svake boje, kako bi što bolje mogla uklopiti ovu prekrasnu ukrasnu biljku u svoj vrt i dom.

Ružičaste hortenzije

Ružičaste hortenzije nose sa sobom neku ozbiljnost, pokazuju osjećaje ljubavi i iskrenosti, stoga su savršene za iskazivanje i proslavu ljubavi ili čak kao ukras za ljubavne ceremonije poput vjenčanja. Također, drugo značenje potječe iz Francuske, a smatra se da ružičaste hortenzije označuju 'veselu ženu'. Naime, zbog alkalnog tla hortenzije se pretvaraju u ružičastu boju koja simbolizira sretnu i radosnu ženu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Plave hortenzije

Plava hortenzija s druge strane pokazuje oprost, ali i žaljenje i odbacivanje. Razmisli dvaput prije nego što pokloniš ove plave cvjetove voljenoj osobi! Ipak, bez obzira na značenje, prekrasne plave nijanse ukrasit će svaki vrt, balkon, pa čak i dom do neprepoznatljivosti.

Bijele hortenzije

Bijele hortenzije su simbol čistoće, milosti i obilja. I ne samo to, već se ovi prekrasni cvjetovi često poklanjaju kao statusni simbol koji predstavlja bogatstvo kojim se treba pohvaliti. Vjeruje se da je bijela hortenzija zapravo izvorno plava i dolazi iz Japana, a simbolizirala je toleranciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ljubičaste hortenzije

Ljubičaste hortenzije označavaju želju za dubljim razumijevanjem, simboliziraju obilje, eleganciju i kraljevstvo, pa se samim time lako mogu pokloniti bilo kome. Osim toga, njihova bogata ljubičasta boja savršeno će se uklopiti u svaki vrt, a i svakom interijeru dat će posebnu dozu elegancije.

Zelene hortenzije

Općenito, zeleno cvijeće simbolizira obnovu i ponovno rođenje. Zelene hortenzije također mogu predstavljati prosperitet, sreću, dobro zdravlje i mladost, stoga su idealan poklon svima koji trebaju novi početak ili injekciju pozitivne energije u svom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.