Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Tropske ljepotice

Znaš li kako njegovati orhideje da ti često i raskošno cvatu?

Njihovo je stanište prašuma, no uz malo truda možeš joj stvoriti savršene uvjete i u svojoj spavaćoj sobi, dnevnom boravku ili kupaonici

pexels-man-dy-1136888.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Orhideje su najpopularnije tropsko cvijeće. Očaravaju svojom elegancijom, prekrasnim cvjetovima, čvrstim lišćem i zračnim korijenjem. Ako im posvetiš potrebnu pažnju i naučiš ih pravilno njegovati, orhideje će tvoj dom učiniti posebnim mjestom za život. Možda će te iznenaditi, ali ove ljepotice iz tropske prašume ne traže previše. Bitno je stvoriti im uvjete kakvi vladaju u njihovom prirodnom staništu.

To ne znači da moraš u svoj dom primiti predimenzionirane kukce i ostale beštije zbog kojih bi odlučila ubuduće spavati u dvorištu, niti to znači stvoriti toliko vlage da ti uz orhideje po kući rastu i gljivice, već će biti dovoljno da svoju ljepoticu redovito špricaš vodom, ne držiš na direktnom suncu i paziš da joj ne trune korijenje.

Image
Dašak proljeća u domu

Zumbuli- najslađi i najmirisniji vjesnik proljeća i kako ga uzdržavati

Također, s vremena na vrijeme ćeš joj priuštiti dodatne hranjive tvari, malo vitamina za ljepotu i ono najvažnije, odnosit ćeš se prema njoj s puno ljubavi. Ne libi se uputiti joj koju lijepu riječ. Odavna je poznato da nas biljke osjećaju i čuju. Želiš li da ti se pokaže u svoj svojoj raskoši i ti se njoj pokaži u svojoj. Budi blaga prema cvijeću. U nastavku ti donosimo nekoliko savjeta o tome kako njegovati orhideje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Svjetlo

Orhideju pozicioniraj na svijetlo mjesto u stanu, no nikako ne na direktno sunce. Kupaonski prozor ili prozor spavaće sobe okrenut na istok ili zapad savršeno je mjesto za tvoju orhideju. Za razliku od mnogih drugih biljaka, orhideja noću proizvodi kisik pa ju možeš staviti u spavaću sobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Voda

Orhideju zalijevaj jednom tjedno tako što ćeš u posudu uliti otprilike prst do dva vode, ostaviti jedno sat vremena da se biljka napije, a onda ostatak izliti. moraš biti oprezna jer orhidejino korijenje lako istrune ako je izloženo pretjeranoj vlazi.

Cvjetovi i korijenje

Redovito uklanjaj cvjetove koji su ocvali. Tako biljci štediš energiju, odnosno pomažeš joj da ju usmjeri na dijelove koji su vitalni. Isto čini i sa zračnim korijenjem koje se osušilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Redovito je prihranjuj

Svaka dva tjedna svojoj orhideji dodaj hranjive tvari. Imaš i za kupiti u gotovo svim trgovinama, a najčešće dolaze u obliku štapića koje zabodeš u zemlju, odnosno supstrat.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.