Cvijet zdravlja

Bazga nije samo za sok, jesi li ju probala jesti pohanu?

Sok od bazge volimo svi, no mirisni cvjetovi mogu se pripremiti na razne načine

bazga.jpg
Foto: Unsplash

Bijeli mirisni cvjetići bazge polako su počeli krasiti livade i šume oko nas, a to znači da će se uskoro pronaći i na našem jelovniku. Iako je i dalje najpopularniji sok od bazge, aromatični cvjetovi mogu se pripremiti na nekoliko načina.

Image
Ukusni domaći sok

Recept za domaći sok od bazge koji će te vratiti u dane djetinjstva

Bazga je jedna od najstarijih i najljekovitijih biljaka Europe. Još je Hipokrat znao koliko je zdrava te je često govorio kako upravo ovi cvjetovi mogu zamijeniti gotovo svaki lijek. Danas se ipak radije držimo lijekova kada su u pitanju ozbiljnije bolesti, ali i dalje rado posežemo za ovom proljetnom biljkom.

U našim je krajevima najpopularnija crna bazga, a ime je dobila po tamnim plodovima koji nastaju oprašivanjem karakterističnih mirisa cvjetića. Ipak treba pripaziti jer su bobice bazge otrovne ako se termički ne obrade, baš kao i zeleni dijelovi biljke koji sirovi mogu uzorkovati mučninu i proljev. Mi ćemo se danas fokusirati isključivo na najmirisniji dio bazge - cvijet.

Cvjetovi se beru krajem travnja i početkom svibnja, ali i nešto kasnije na većim nadmorskim visinama. Bazgu treba brati za vrijeme suhog i sunčanog dana te ju prije korištenja kratko posušiti na suncu. Kada bereš cvjetove bazge najlakše je ubrati cijeli cvat, a ne manje dijelove cvijeta te ih takve i koristiti.

Bazga ima vrlo širok raspon djelovanja na organizam pa se može koristiti kao pomoć kod alergije i astme, gripe i prehlade, jačanja imuniteta, čireve i konjunktivitisa te za mršavljenje i pomoć u održavanju razine šećera u krvi. Djeluje kao diuretik pa je dobra i za zdravlje bubrega te ima i blago laksativno djelovanje koje će ti pomoći ubrzati metabolizam.

U nastavku smo izdvojile tri recepta u kojima je glavna zvijezda bazga. Sok možda već znaš pripremati, no ako tražiš savršen recept naći ćeš ga klikom na link u tekstu.

Pohana bazga

Nekoliko cvjetova bazge
2 jaja
1 šalica brašna
1 šalica mlijeka
1 žlica šećera
1 žličica praška za pecivo
Ulje
Šećer u prahu

U posudi pomiješaj jaja, brašno, mlijeko, šećer i prašak za pecivo te umijesi smjesu koja je slična smjesi za palačinke, ali nešto gušća. Cvjetove bazge lagano isperi vodom i posuši papirnatim ručnikom te ih uhvati za stabljiku. Pažljivo ih umoči u smjesu i stavi peći u tavu s vrućim uljem. Peci dok smjesa ne poprimi zlatnu boju i zatim posluži toplo s malo šećera u prahu.

Muffini s kremom od bazge

Muffini:

200 g brašna
2 jaja
160 g šećera
2 vanilin šećera
120 g maslaca
160 ml jogurta
Prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone

Krema:

3 bjelanjka
150 g šećera
150 g maslaca
4 žlice sirupa od bazge

Jaja i šećer pjenasto izradi i zatim dodaj maslac i jogurt. U smjesu umiješaj brašno, vanilin šećer, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu te dobro promiješaj. Kada je smjesa gotova podijeli ju u 12 kalupa za muffine i peci oko 18 minuta na 190 stupnjeva Celzijevih. Kada su muffini gotovi izvadi ih iz pećnice i ostavi da se potpuno ohlade prije ukrašavanja.

Za to vrijeme pripremi kremu tako što ćeš bjelanjke i šećer izraditi na pari dok se šećer ne otopi i zatim dodati maslac. Kada dodaš maslac kremu miješaj mikserom dok ne dobiješ pjenastu smjesu te na kraju umiješaj sirup od bazge. Hladnom kremom ukrasi muffine i posluži s nekoliko cvjetića bazge.

Ako nemaš sirup od bazge, pripremi ga tako što ćeš šalicu vode i šalicu šećera zakuhati do vrenja i u nju dodati 20-ak cvjetova bazge. Nakon pola sata procijedi sirup i spreman je za korištenje.

Džem od jagoda i bazge

1 kg jagoda (očišćenih)
1 pakiranje šećera sa želinom
10 cvjetova bazge

U lonac stavi očišćene jagode, cvjetove bazge te šećer sa želinom i sve skupa kuhaj dok se šećer potpuno ne otopi, a smjesa zakuha. Nastavi miješati tri minute te skloni s vatre. Iz smjese izvadi stabljike bazge, a ostatak smjese prelij u staklenke. Staklenke dobro zatvori i okreni na poklopac te ostavi da se džem ohladi. Kada je hladan posluži ga na kruhu ili uz druge slastice te ga skladišti u hladnjaku.