Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Obrati pažnju

7 namirnica koje nikad ne bi trebala davati svom psu - mogu biti toksične

Brojne namirnice iz ljudske prehrane nisu prikladne za kućne ljubimce, stoga ih trebaš držati podalje od svojih četveronožnih prijatelja

pexels-freestocksorg-688961.jpeg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Psi su naši najbolji prijatelji koji nas vole pratiti gdje god pošli, a osobito vole biti uz nas kada jedemo. I da, zaista je teško odoljeti njihovim slatkim očima i molećim pogledima kada nas pokušavaju 'nažicati' da s njima podijelimo koji zalogaj. Ipak, kada je riječ o davanju ljudske hrane psima, valja biti jako oprezan jer pojedine ljudske namirnice za naše četveronožne ljubimce mogu biti otrovne.

Image
Idealni za prve vlasnike

Slatki i nezahtjevni - oko ovih pasmina pasa nećeš imati previše brige

Važno je istaknuti da psi ne metaboliziraju hranu na isti način kao i ljudi pa tako namirnice koje su za nas dobre za njih možda neće biti prikladne. Dakle, nemoj svoju hranu dijeliti s psom, osim ako nisi sto posto sigurna da on to smije jesti.

Reakcija na određenu namirnicu koja je za psa otrovna ovisi o vrsti hrane, veličini psa, kao i o količini koju je pojeo. Namirnice toksične za pse mogu uzrokovati samo blage nuspojave, poput želučanih tegoba, ali mogu dovesti i do puno gorih komplikacija pa čak i uzrokovati smrt.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Ako sumnjaš da je tvoj pas pojeo nešto što nije smio, svakako što prije nazovi veterinara. U takvim situacijama ključno je reagirati na vrijeme.

Na sreću, postoje i one ljudske namirnice koje psi smiju jesti i koje su za njih zdrave, poput svježe mrkve ili lubenice, no nikad nemoj pretjerivati. Psu je uvijek najbolje davati pseću hranu koja je primjerena za njegovu dob, veličinu i pasminu. Previše ljudskih namirnica u psećoj prehrani može uzrokovati gastrointestinalne poremećaje ili pridonijeti debljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

U nastavku pročitaj koje namirnice nikad ne bi trebala davati svom psu jer mogu biti toksične.

Čokolada, kava i čaj

Trovanje čokoladom jedno je od najčešćih trovanja kod pasa, otkrivaju veterinari. Čokolada sadrži teobromin i kofein, vrste metilksantina koje kod pasa mogu uzrokovati povraćanje, proljev, dahtanje, pretjeranu žeđ, hiperaktivnost, ubrzane otkucaje srca pa čak i smrt. Najopasnija za pse je tamna čokolada koja ima veći udio kakaa. Kava i čaj također sadrže spomenute supstance stoga se nikako ne bi smjeli davati psima, čak ni u malim količinama.  

shimmer fallback

Luk, vlasac i češnjak

Namirnice poput luka i češnjaka mogu izazvati iritaciju probavnog trakta te dovesti do oštećenja crvenih krvnih stanica i anemije. Toksičnost ovisi i o količini pa tako, primjerice, mala količina češnjaka neće smetati psu. Češnjak ili luk u prahu također mogu predstavljati problem ako ih ljubimci konzumiraju u velikim količinama.

shimmer fallback

Grožđe i grožđice

Grožđe i grožđice za pse mogu biti toksične ako ih pojedu u velikim količinama. Ove namirnice mogu uzrokovati želučane tegobe, letargiju, kao i naštetiti bubrezima. Ne zna se točno koja komponenta je toksična za naše četveronožne prijatelje, no pretpostavlja se da je problem u vinskoj kiselini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Orašasti plodovi

Konzumacija orašastih plodova koji sadrže velike količine ulja i masti kod pasa može uzrokovati proljev, povraćanje te upalu gušterače. Izuzetno opasni su makadamski orasi koji mogu kod psa izazvati slabost, depresiju, povraćanje i hipertermiju. Izuzetak je čisti maslac od kikirikija bez dodane soli i ulja koji može biti sjajna poslastica za pse - naravno, u umjerenim količinama.

shimmer fallback

Alkoholna pića

Alkoholna pića i proizvodi koji sadrže alkohol za pse su izuzetno štetni te mogu uzrokovati povraćanje, proljev, otežanu koordinaciju, drhtanje, probleme s disanjem, komu pa čak i smrt. Ni pod kojim okolnostima nemoj svom psu davati alkohol i uvijek se pobrini da alkoholna pića budu izvan njegovog dosega.

shimmer fallback

Citrusno voće

Različiti dijelovi citrusnog voća (plod, stabiljke, lišće, kora) sadrže različite količine limunske kiseline koja može izazvati iritaciju pa čak i poremećaje središnjeg živčanog sustava kod pasa ako ih progutaju u značajnim količinama.

shimmer fallback

Ksilitol

Iako nije tipična namirnica, ksilitol je uobičajeni umjetni zaslađivač koji se koristi u različitim namirnicama, a za pse može biti koban. Nalazi se u žvakaćim gumama, bombonima, pasti za zube, dodacima prehrani, namazima, pekarskim proizvodima, proteinskim pločicama, itd. Gutanje ksilitola može dovesti do blagih želučanih tegoba i povraćanja te napadaja, ali i izazvati zatajenje jetre i smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.