Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Tehnologija

Koja je razlika između ram i rom memorije?

Sastavljate vlastito računalo i zanima vas koja je razlika između ram i rom memorije? Saznajte koja je razlika između ram i rom memorije kako bi iskoristili prave komponenete.

memorija.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Memorija je ključni aspekt svakog računala i neophodna je za nesmetano funkcioniranje svakog operativnog sustava. Memorija omogućuje neometano i učinkovito funkcioniranje vašeg računala pohranjivanjem svih njegovih podataka i aplikacija. Također pomaže ubrzati vaše procese spremanjem podataka koje često koristite. No, koja je razlika između ram i rom memorije?

Ram se još naziva i radna memorija. Ram je nestabilna memorija, što znači da se informacije koje su privremeno pohranjene u modulu brišu kada ponovno pokrenete ili isključite računalo. Budući da se informacije pohranjuju električnim putem na tranzistorima, kada nema električne struje, podaci nestaju i to je ključna razlika između ram i rom memorije. Svaki put kada zatražite datoteku ili informaciju, ona se preuzima ili s diska za pohranu računala ili s interneta. Podaci su pohranjeni u ram-u, tako da svaki put kada se prebacite s jednog programa ili stranice na drugi, informacije su trenutno dostupne. Kada se računalo isključi, memorija se briše dok proces ne počne ponovno.

Najveća razlika između ram i rom memorije je dugotrajna pohrana. Rom je skraćenica za nepromjenjivu memoriju u računalima, što znači da su informacije trajno pohranjene na čipu. Memorija ne ovisi o električnoj struji za spremanje podataka, umjesto toga, podaci se zapisuju u pojedinačne ćelije pomoću binarnog koda. Važno je znati koja je razlika između ram i rom memorije kako biste znali na koji način funkcionira računalo koje svakodnevno koristite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.