Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Tehnologija

Kako zipati datoteku? Zašto se datoteka mora zipati?

Šaljete dokument preko interneta i prvo ga morate zipati, no ne znate kako? Naučite kako u nekoliko koraka zipati datoteku.

laptop.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Kada trebate poslati veliku datoteku putem e-maila, ponekad se susretnete s problemom ograničenja veličine privitka. No, postoji rješenje - zipanje datoteke. Zipanje datoteka znači stvaranje arhive koja može sadržavati jednu ili više datoteka, a koja se može smanjiti na manju veličinu kako bi se lakše prenijela.

Postupak zipanja datoteke je jednostavan. Prvo, odaberite datoteku koju želite zipati, a zatim desnom tipkom miša kliknite na datoteku. Iz kontekstnog izbornika odaberite opciju "Send to" ili "Pošalji na" i zatim kliknite na "Compressed (zipped) folder" ili "Sažeta (zipana) mapa". To će stvoriti novu mapu s istim nazivom kao i originalna datoteka, ali s dodatkom ".zip" na kraju.

Ovisno o veličini datoteke i brzini vašeg računala, postupak zipanja može potrajati nekoliko trenutaka ili nekoliko minuta. Kada je postupak zipanja završen, imat ćete novu datoteku koju možete poslati putem e-maila ili prenijeti na drugo računalo.

Sada kada znate kako zipati datoteku, možete lako prenositi velike datoteke putem e-maila ili ih spremiti na vanjske uređaje za pohranu podataka. Imajte na umu da se neke vrste datoteka, kao što su slike i videozapisi, ne mogu značajno smanjiti veličinom korištenjem zipanja, jer su već zipane. U takvim slučajevima, pomoću drugih alata za kompresiju datoteka, poput RAR-a, možete postići bolje rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.