Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Računarstvo

Što je procesor? Čemu služi procesor?

Upoznati ste s činjenicom da je procesor jedan od najvažnijih čipova u računalo ali niste sigurni čemu služi procesor? Saznajte što je procesor i čemu služi procesor.

procesor.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Procesor se često naziva mozgovima računala. Iako procesor nije jedina procesorska jedinica u računalu, ali je najvažnija. Procesor izvodi izračune, radnje i pokreće programe. U starijim računalima te su funkcije bile podijeljene na više procesora. No, poboljšanja proizvodnje i dizajna znače da cijeli procesor može stati na jedan čip. No, čemu služi procesor?

Najjednostavnije objašnjenje čemu služi procesor je kroz tri koraka: dohvaćanje, dekodiranje i izvršavanje. Dohvaćanje uključuje primanje uputa. Uputa ili instrukcija je predstavljena kao niz brojeva i prosljeđuje se procesoru iz rama. Svaka instrukcija je samo jedan mali dio bilo koje operacije, tako da procesor mora znati koja instrukcija slijedi. Nakon što se instrukcija dohvati i pohrani, procesor prosljeđuje instrukciju krugu koji se naziva dekoder instrukcija. Ovaj korak dekodira instrukciju, odnosno pretvara instrukciju u signale koji se prosljeđuju drugim dijelovima procesora.

U posljednjem koraku, dekodirane upute šalju se relevantnim dijelovima procesora kako bi se izvršili. Rezultati se obično zapisuju u procesorski registar, gdje ih kasnije upute mogu referencirati. Važno je znati čemu služi procesor kako bi znali kako vaše računalo funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.