Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Osnovne karakteristike murano stakla

Murano staklo se odnosi na stakleno posuđe napravljeno na otoku Murano u Veneciji u Italiji.

murano-staklo.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Murano staklo je svakako vrijedno, prije svega jer je oblik umjetnosti. Mnoge predmete od muranskog stakla možete pronaći u najpoznatijim svjetskim muzejima.

Određene tehnike izrade muranskog stakla vrlo su složene i zahtijevaju nevjerojatnu vještinu i preciznost uz umjetnički talent.

Filigrana, Reticello i Zanfirico neke su od najrjeđih i najcjenjenijih tehnika izrade muranskog stakla koje uključuju zagrijavanje, rastezanje i uvijanje staklenih štapova u razrađene dizajne poput čipke. Millefiori je još jedna tehnika gdje su sitni komadi staklenih štapića s dizajnom iznutra spojeni u uzorke poput popluna.

Komadi od muranskog stakla s godinama postaju sve vrijedniji. Svako razdoblje izrade muranskog stakla ima jedinstvenu privlačnost. Najvrjedniji su oni predmeti koji su preživjeli iz 16., 17., 18. i 19. stoljeća Venecije, od kojih se mnogi nalaze u muzejima, dok se drugi pomno čuvaju u privatnim zbirkama.

Lakše je naići na umjetnine iz 20. stoljeća, a djela iz sredine stoljeća čine većinu baštine Murano Art Glass ovog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.