Svijet pita

Kako napraviti domaću slanu pitu od sira?

Slana pita od sira jedan je od češćih načina pripreme sira. Donosimo recept kako napraviti domaću slanu pitu od sira.

tijesto.jpg
Foto: Pixabay

Slana pita od sira upravo je ono što vam treba za doručak. To je odličan spoj sira i tijesta, a osim za doručak možete ju konzumirati apsolutno bilo kada. Također nije jako zasitna i “teška”, a okusom je baš onako savršan kako treba biti.

Sastojci za slanu pitu od sira:

  • 250 grama oštrog brašna
  • 100 grama margarina
  • žlica soli
  • 800 ml mlijeka
  • 400 grama svježeg sira
  • 2 jaja
  • premaz: 1 jaje, malo mlijeka, mješavina sjemenki

Od b rašna, margarina, soli i mlijeka zamijesite tijesto. Ostavite da odstoji, a za to vrijeme pripremite nadjev tako da razmutite jaja i pomiješate sa sirom. Ako vam se čini neslano, možeete dodati prstohvat soli.

Tijesto podijelite na dvije polovice. Prvu polovicu razvaljajte i stavite u okrugli kalup za pečenje koji ste podmazali. Na tijesto stavite nadjev od sira, a gore stavite drugu razvaljanu koru. Stavite pećnicu da se grije na 200 stupnjeva, a za to vrijeme pripremite nadjev za premaz. Razmutite jaje, malo mlijeka i kistom premažite preko gornjeg sloja tijesta. Ako želite, posipajte s različitim sjemenkama. Stavite da se peče do 30 minuta na 200 stupnjeva.

Slana pita od sira može se ponijeti i kao to-go jelo, a možete ga poslužiti i kao dodatak drugim jelima. Odabir je na vama, samo se potrudite da se slana pita od sira pripremi!