Recept i priprema

Kako se pripremaju ukusni domaći nachosi?

Nachosi su odličan izbor za međuobrok, predjelo ili laganu večeru. Donosimo recept kako se pripremaju ukusni i sočni nachosi.

nachos.jpg
Foto: Pixabay

Nachosi su tradicionalno meksičko jelo. Pripremite savršene nachose tako da ih kratko zapečete prije nego što ih prelijete sirom, začinjenom govedinom, prženim grahom, guacamoleom i salsom.

Sastojci za pripremu nachosa:

  • 2 žlice čilija u prahu
  • 1,5 žličice soli
  • 1 žličica granuliranog češnjaka
  • 1 žličica granuliranog luka
  • 1 žličica mljevenog kima
  • pola žličice sušenog origana
  • pola žličice crnog papra
  • prstohvat kajenskog papra 
  • 1 žličica biljnog ulja
  • 500 g mljevene junetine 
  • 200 g prženog graha
  • 30 ml vode
  • 1 velika vrećica tortilja čipsa
  • 200 g sira cheddar
  • 200 g naribanog sira po ukusu
  • 30 g nasjeckanog peršina
  • 1 jalapeño papričica, narezana

Kada pripremate ovaj nachos recept, najprije zagrijte pećnicu na 180°C. Napravite mješavinu začina za nachose tako da pomiješate prvih 8 začina u maloj posudi te ostavite sa strane. Nakon toga, zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri dok ne počne svjetlucati. Dodajte mljevenu govedinu u tavu i začinite je sa svom mješavinom začina. Dok se meso kuha, žlicom izlomite meso u mrvice. Kuhajte oko 8 minuta dok meso ne porumeni i ocijedite masnoću pomoću cjedila.

Vratite meso u posudu i dodajte proprženi grah i vodu. Zagrijte smjesu dok grah ne postane gladak i zagrijan. Smanjite vatru na nisku i držite mješavinu govedine i graha toplom dok pripremate čips. Na pladanj ili lim pogodan za pećnicu, rasporedite nachose u jednom sloju, malo ih preklapajući. Pecite nachose u prethodno zagrijanoj pećnici 5 minuta. Pažljivo izvadite posudu iz pećnice i stavite polovicu naribanih sireva na nachose. Pustite da toplina čipsa malo otopi sir prije nego što čips prelijete mješavinom govedine i graha. Preostalim sirom pospite govedinu i vratite tepsiju u pećnicu na 5 minuta ili dok se sir potpuno ne otopi.

Prelijte nachose nasjeckanim peršinom i kriškama jalapena. Ovaj recept za nachose je gotov te su nachosi spremni za posluživanje. Dobar tek!