Svijet pita

Mekana pita od jabuka - recept i priprema

Mekana pita od jabuka starinski je recept, no i dalje vrlo popularan. Neka se mekana pita od jabuka nađe i na vašem stolu.

pita-od-jabuka.jpg
Foto: Pixabay

Mekana pita od jabuka sve je što morate probati u ovo jesensko doba. Jabuke su svuda oko nas, a ako više nemate ideja kako da ih pripremate, pripremite ono što je najukusnije - desert. Mekana pita od jabuka brzo se priprema, a još se brže jede.

Da bi se mekana pita od jabuka našla na vašem stolu, od sastojaka vam treba:

  • 2 žumanjka
  • 200 grama brašna
  • 80 grama maslaca
  • 50 grama šećera
  • ribana korica limuna
  • žličica praška za pecivo

Nadjev za mekanu pitu od jabuka:

  • 1 kg jabuka
  • prstohvat cimeta
  • 100 grama šećera
  • žličica krušnih mrvica.

Za početak pripremite tijesto. Izmiksajte jaja i šećer, a zatim dodajte maslac i koricu limuna. Sve dobro izmiksajte pa dodajte brašno i prašak te ponovno sve miksajte dok se tijesto ne skruti. Oblikujte ga rukama u kuglu, prepolovite ga na dva dijela i zamotajte u foliju. Ostavite tako zamotano tijesto u zamrzivaču 30 minuta, a za to vrijeme pripremite nadjev. Jabuke operite, ogulite i naribajte. Pomiješajte sa šećerom, cimetom i krušnim mrvicama. Lim za pečenje premažite maslacem i malo pobrašnite. Rukama utisnite jednu polovicu tijesta, bez valjanja. Nadjev složite preko tijesta, a zatim drugu polovicu tijesta naribajte. Mekana pita od jabuke neka se peče 40 minuta na 180 stupnjeva, odnosno dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Kada se ohladi, možete sve pospiti šećerom u prahu.

Mekana pita od jabuka odličan je desert, ali se idealno slaže uz čaj ili kavu za doručak, u svakom slučaju - preporučamo da pripremite i probate!