Recept i priprema

Kako se pripremaju ukusni domaći krekeri?

Jeste li ikada pokušali sami napraviti krekere? Ukoliko niste, sada je vrijeme da isprobate ovaj recept za krekere.

krekeri.jpg
Foto: Pixabay

Krekere je iznenađujuće lako napraviti kod kuće sa samo pet osnovnih sastojaka, valjkom za tijesto i limom za pečenje. Napravite si brzu seriju krekera već danas i jedite domaće krekere za međuobroke i večere cijeli tjedan.

Sastojci potrebni da se pripremi ovaj recept za krekere:

  • 350 g višenamjenskog brašna
  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice sol
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 120 ml vode
  • 1 žlica sjemenki sezama ili 1 žlica maka

No, kako se pripremaju domaći krekeri? Stavite rešetku u donju trećinu pećnice i zagrijte je na 220°C. Lim za pečenje lagano pospite brašnom i ostavite sa strane. U srednjoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte ulje i vodu u smjesu brašna. Miješajte dok se ne formira mekano, ljepljivo tijesto. Ako na dnu posude i na površini tijesta ostane puno rastresitog brašna, dodajte još vode žlicu po žlicu dok se svo brašno ne sjedini. Podijelite tijesto na dvije polovice i jednu polovicu ostavite sa strane. Radnu površinu lagano pospite brašnom i stavite drugu polovicu na vrh. Utapkajte tijesto rukama u debeli kvadrat. Radeći od sredine tijesta prema van, razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine jednog cm. Ako se tijesto počne skupljati dok ga valjate, ostavite ga da odstoji 5 minuta nepokriveno i zatim nastavite s valjanjem.

Površinu tijesta vrlo lagano premažite vodom. Pomiješajte sjemenke u maloj posudi i pospite ih polovicom ravnomjerno po tijestu. Oštrim nožem izrežite tijesto na pojedinačne krekere. Prenesite krekere na lim za pečenje pomoću lopatice. Svaki kreker izbodite vrhovima vilice kako se ne bi napuhali tijekom pečenja. Pecite krekere u pećnici 12-15 minuta, dok rubovi ne porumene. Tanji krekeri će se ispeći brže od debljih te možete izvaditi krekere kad porumene po vašoj želji i nastaviti peći ostatak. Dok se prva serija krekera peče, razvaljajte i izrežite preostalo tijesto te ponovite kompletni postupak. Kada su krekeri gotovi ohladite ih i poslužite. Dobar tek!