Kuharica

Kako se priprema domaća štrudla od višanja?

Volite isprobavati tradicionalne recepte? Domaća štrudla od višanja je tradicionalni hrvatski recept. Donosimo kako se priprema domaća štrudla od višanja.

visnje.jpg
Foto: Pixabay

Ovaj recept za domaću štrudlu od višanja napravljen je od tamnih, kiselkastih višanja. Ovaj recept za domaću štrudlu od višanja je samo jedna varijanta klasične hrvatske štrudle te uvijek možete dodatno eksperimentirati i prilagođavati ovaj recept svom ukusu.

  • Sastojci potrebni da se pripremi domaća štrudla od višanja su:
  • Pola šalice mlake vode
  • Pola žličice octa
  • Prstohvat soli
  • 240 grama brašna
  • 1 žlica hladnog maslaca
  • 1 kg višanja bez peteljki i koštica
  • 2 žličice naribane korice limuna
  • 150 grama šećera
  • Otopljeni maslac
  • 60 grama mljevenih oraha

Prvo što je potrebno učiniti kada pripremate domaću štrudlu od višanja je napraviti tijesto za štrudlu. U maloj posudi pomiješajte vodu, ocat i sol. Stavite brašno u veliku zdjelu i dodajte 1 žlicu hladnog maslaca. Dodajte vodenu smjesu i miješajte ručno oko 5 minuta ili dok tijesto ne postane glatko. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite oko 5 minuta, dodajući što je moguće manje dodatnog brašna. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite 30 minuta.

U međuvremenu pripremite nadjev od višanja tako što ćete u velikoj zdjeli pomiješati višnje, limunovu koricu i šećer. Veliki stol prekrijte stolnjakom te obilno pospite brašnom. Stavite tijesto na sredinu stola i premažite ga otopljenim maslacem. Razvaljajte tijesto na debljinu od 1 cm. Razvučeno tijesto obilno premažite otopljenim maslacem. Stavite nadjev od višanja duž jednog dugačkog ruba. Preko nadjeva pospite mljevene orahe. Pomoću stolnjaka zamotajte štrudlu. Gornji dio štrudle premažite otopljenim maslacem. Stavite štrudlu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 20 do 25 minuta. Domaća štrudla od višanja je gotova i spremna za posluživanje. Dobar tek!