Kuharica

Čokoladni deserti u čaši - recept i priprema

Čokoladni deserti u čaši je jednostavan i dekadentan desert bez pečenja sadrži slojeve tamne čokolade, ricotte i grčkog jogurta. Brz je, jednostavan i ukusan.

cokoladni-kolac.jpg
Foto: Pixabay

Ovaj čokoladni desert počinje slojem pudinga od čokolade. Zatim ima sloj čokoladnog kolača prelivenog čokoladnim ganacheom. A za još kremastiji okus ima još jedan sloj čokoladnog kolača i još ganachea. Zatim, budući da je čokoladnom desertu u čaši potrebna glazura, ovaj se desert prelijeva debelim slojem domaće bogate glazure od tamne čokolade.

Sastojci za čokoladni desert u čaši:

  • 200 g komadića tamne čokolade
  • 7 žlica šećera
  • 30 g punomasnog mlijeka
  • 2 žlice amaretta
  • 1/8 žličice soli
  • 420 g ricotta sira
  • 200 g grčkog jogurta
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • 1 šalica jakog vrhnja za šlag
  • 2 šalice čokoladnih napolitanki, zdrobljenih
  • čokolada ili narezane jagode za ukras
  • 100 g narezanih badema za ukras

Kako se priprema čokoladni desert u čaši?

U posudi pomiješajte komadiće čokolade, 6 žlica šećera, mlijeko, liker od badema i sol. Kuhajte na srednjoj vatri uz redovito miješanje dok smjesa ne postane glatka. To je prvi korak pripreme čokoladnog deserta u čaši.

Pomiješajte ricottu, grčki jogurt i vaniliju u samostojećem mikseru ili velikoj zdjeli za miješanje i miksajte dok se ne sjedine.

Dok je čokoladna smjesa topla, ali ne vruća, polako je ulijevajte u smjesu od sira uz mućenje. Tucite dok se sve ne sjedini, prestajući strugati stijenke zdjele prema potrebi.

Zdrobite čokoladne kekse u multipraktiku ili ih stavite u plastičnu vrećicu za pohranu i zgnječite valjkom za tijesto. U srednjoj zdjeli umutite čvrsto vrhnje i 1 žlicu šećera dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.

Stavite 2 žlice mrvica kolačića na dno 8 čaša. Ravnomjerno rasporedite smjesu za čokoladni cheesecake između šalica. Na vrh stavite dodatne 2 žlice zdrobljenih kolačića. Ravnomjerno podijelite šlag između 8 šalica.

Svaki čokoladni desert u čaši ukrasite strugotinama čokolade, narezanim bademima, narezanim jagodama, borovnicama, trešnjama ili bilo kojim voćem po vašem izboru. Ohladite najmanje 3 sata prije posluživanja. Sada ste sigurni kako se priprema čokoladni desert u čaši.