Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Vježbe za dušu i tijelo

Yoga retreat aktivan je odmor, a mene je ponovno vratio vježbanju

Nedavno sam s prijateljicom prvi put otišla na yoga retreat što me potaknulo da vježbanje vratim u svoj život

BeFunky-collage (8).jpg
Foto: Privatni album
Budi najbolja verzija sebe.

Pandemijsko vrijeme vrlo je čudno, ali to već svi znamo. Iako je puno ljudi zbog promjene načina života otkrilo prirodu, zdravu prehranu i neke nove interese - meni se to nije dogodilo. Rad od kuće i smanjena druženja sa stalnim strahom hoću li negdje "pokupiti" koronu i zaraziti roditelje vrlo su loše utjecali na mene.

Vježbanje kod kuće nije mi zabavno, čak mi je jako dosadno, stalne šetnje po kvartu su mi postale sinonim za beskrajnu dosadu, a sve je to dovelo do vrlo loše kondicije, zakržljalih mišića i vrlo teških PMS-ova.

Image
Vježbaj kod kuće

Joga s Tanjom: Joga za bolna leđa, ramena i vrat

Pa kada mi je nedavno prijateljica poslala poruku "ajmo na yoga retreat" u mom mozgu zasvijetlila je lampica – možda bih ipak trebala pobjeći na nekoliko dana i provjeriti mogu li uopće vježbati, a ne bi bilo loše ni malo "počistiti tijelo". Prije sam redovito vježbala jogu i obožavala sam taj osjećaj olakšanja u tijelu koji mi je joga donosila.

Iako nikad nisam ni pokušavala raditi stoj na glavi i nisam mogla raditi "neobične" asane, redovito vježbanje joge donosilo mi osjećaj poletnosti u tijelu, a leđa me nikada nisu boljela. Dovoljno za mene, ali i za odlazak na yoga retreat kako bih ponovo vratila ovaj osjećaj i natjerala sebe da se vratim redovitom vježbanju.

shimmer fallback

Tako smo prijateljica i ja završile na trodnevnom yoga retreatu na otoku Ižu. Ovaj otok u zadarskom arhipelagu površine od samo 18 km2 pravi je odabir za ovakav odmor. Iako ima dugu i važnu povijest, ovaj otok zadržao je mir i izbjegao masovni turizam. U Velom Ižu nalazi se hotel Korinjak (jedini na otoku), a njegova je specifičnost što tijekom cijelog ljeta nudi različite retreate i radionice, ali je i vegetarijanski što je popuno neobično za našu zemlju.

Svaki yoga retreat ima raspored prema kojem sudionici mogu odlučiti u čemu će sudjelovati, a naš je počeo sa smoothiejima. A onda smo krenule vježbati, program je sastavljen tako da su se svaki dan održavali satovi joge koje je vodila učiteljica joge Senka Ljubić, bila je ponuđena je mindfulness meditacija, a završetak ove trodnevne radionice okrunjen je zvučnom kupkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Jutarnje vježbanje uz more ili večernje vježbe uz cvrkut ptica bile su potpuno drugačiji doživljaj za mene, već samim boravkom na otoku tijelo i um su bili opušteniji, a tijekom drugog dana osjećala sam kao potpuno odmorno i naspavano. Između vježbanja šetale smo po otoku i uživale u kafiću uz more, a vrijeme je nekako sporije teklo. Priroda na Ižu svakako pomaže da se um smiri jer ne pamtim kad sam zadnji put vidjela toliko zvijezda, ali i uživala u plavoj i zelenoj boji prirode.

shimmer fallback

Naravno, kako sam i pretpostavljala, a to se i potvrdilo tijekom vježbanja,  moje tijelo je potpuno izgubilo fleksibilnost, ali sam na kraju vikenda otkrila da se osjećam lakše, a sigurno je i pomogla i lagana prehrana bez mesa. Meni je ovaj vikend došao kao pravo čišćenje,  u samo tri dana sva napetost je nestala, a zanimljivo da sam se nakon nekoliko dana u Zagrebu ipak odlučila u vratiti vježbanju.

Prvi sat je odrađen, svi mišići me bole i veselim se novim satovima, a sigurno ću u nekoj budućnosti ponovno otići na yoga retreat. Meni je odlazak u mir i organiziran odmor vratio želju da aktiviram svoju svakodnevicu.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.