Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Vježbaj kod kuće

Joga s Tanjom: Joga za bolna leđa, ramena i vrat

S Tanjom Samoščanec smo snimili cijelu seriju videa uz koje ćeš moći vježbati kod kuće, a danas ti donosimo video s vježbama za istezanje leđa i vrata

1_1.jpg
Foto: Borna Jambrošić
Budi najbolja verzija sebe.

Jogu možemo vježbati kod kuće i nije nam potrebno ništa osim prostirke i ugodne odjeće, a kako bismo ti pomogli da čuvaš svoje zdravlje i ovaj tjedan ti donosimo novi video. Učiteljica joge Tanja Samoščanec vodit će te ovaj put kroz vježbe za leđa i vrat.

Moderan način života, a posebno protekla godina, često nas prisiljava da sve više sjedimo što loše utječe na našu kralježnicu, a često zaboravljamo da je ona stup našeg zdravlja. "Zbog nepravilnog položaja kralježnice tijekom cijelog radnog dana, ramena i područje prsnog kosa se zatvaraju. Tako nastaje pritisak u donjem dijelu leđa koji može uzrokovati bolove, zatezanje, nelagodu, išijas i slične tegobe. Osim ramena i leđa, zbog dugotrajnog sjedenja često se javlja i ukočenost u vratu. Nepravilno držanje utječe ne samo na kralježnicu, nego izravno ugrožava i zdravlje naših unutarnjih organa. Trebamo se sjetiti da je ljudsko tijelo stvoreno da se kreće, a ne sjedi", rekla nam je Tanja te objasnila kako nam joga može pomoći da olakšamo bolove u leđima i vratu.

"Joga nam pomaže da vratimo pravilnu posturu tijela i promijenimo svoje držanje. Želimo istegnuti i ojačati misiće vrata, ramena i leđa kako bi držali kralježnicu sigurnom. Dah nam pomaže da ojačamo prsni kos, što će produbiti plitko disanje koje je ishod slabih i upalih prsnih mišića. Vježbe koje donosimo u videu ojačat će mišiće leđa i oko lopatica, napuniti nas energijom što će pomoći da uklonimo bol i tegobe", dodala je.

Kako bi se bolje osjećala dovoljno je odvojiti desetak minuta i vježbati uz Tanju. U nastavku je video za leđa i vrat, a ako želiš produljiti svoje vježbanje vježbaj i uz prvi Tanjin video za opuštanje cijelog tijela.

Prije početka prakse

Nađi ugodno mjesto i odvoji vrijeme za sebe i svoje tijelo. Sve obaveze će morati malo pričekati. Za vježbanje ti je potrebna prostirka i udobna i prozračna odjeća, a možeš uzeti i jastuk ili deku za sjedenje. Vježbamo bosi radi stabilnosti i sigurnosti za tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Dah

Joga je praksa daha. Tijekom sata stalno vraćamo fokus na svoje disanje i otpuštamo misli koje nas ometaju. Dah nam zagrijava tijelo i oštri fokus, što nam pomaže u izvođenju asana (jogijskih položaja). Povezivanje daha i pokreta je ono što jogu čini meditativnom praksom. U svakom položaju zadržavamo se oko 5 dubokih dahova i pazimo da nam udah i izdah traju jednako.

shimmer fallback

Shavasana (položaj mrtvaca)

Na kraju vježbanja ostajemo ležati na podu u položaju Shavasana. U njoj ostajemo barem tri minute, a ako imamo vremena ostajemo koliko dugo želimo. Nakon Shavasane um je miran i fokusiran pa je to odlično vrijeme za meditaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.