Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Položaj spavanja

Spavaš li na desnoj ili lijevoj strani? Jedna je puno zdravija od druge

Svaki način spavanja; bilo to na lijevoj ili desnoj strani - može imati velik utjecaj na tvoje zdravlje

pexels-vlada-karpovich-5357341.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Kad je vrijeme da napokon odeš spavati nakon dugog dana na poslu, na faksu i/ili kad su briga za djecu i druge obveze završene, tvoj se krevet može činiti poput bijele svjetlosti na kraju tunela.

Pripremiš se za spavanje svojom večernjom rutinom i zadovoljno legneš između mekanih plahti. Možda ležiš na leđima, na trbuhu ili na bokovima, ali sigurno ne obraćaš previše pažnje na položaj spavanja.

Image
Spavanje i osobnost

Na leđima, trbuhu ili na boku: Što položaj u kojem spavaš govori o tvojoj osobnosti?

Uglavnom smo više zabrinuti zbog mogućnosti da nećemo tako brzo odlutati u zemlju snova, gdje možemo pobjeći od stvarnosti na šest, sedam ili osam sati i napuniti baterije za sljedeći dan.

Ali razmisli o ovome: kad odeš u krevet, na kojoj strani obično zaspiš? Iako za stranu na kojoj spavaš vjerojatno nema konkretnog razloga, kako se ispostavilo, čini se da je ona poprilično važna. Naime, svaki način spavanja; bilo to na lijevoj ili desnoj strani - može imati velik utjecaj na tvoje zdravlje. U nastavku saznaj kakav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ako spavaš na lijevoj strani…

Dobre vijesti za one koji spavaju na lijevoj strani tijela. Jer kad spavaš na lijevoj strani, vjerojatno dramatično poboljšavaš svoje zdravlje, a možda čak i spašavaš svoj život.

Holistička medicina naziva lijevu stranu dominantnom limfnom stranom, a kada spavaš na toj strani, tvoje tijelo učinkovitije filtrira toksine kroz limfne čvorove. Spavanje na lijevoj strani također može poboljšati cirkulaciju i pomoći tvom mozgu da filtrira 'otpad'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Razlog zašto ove blagodati možeš dobiti samo s lijeve strane je anatomija i položaj unutarnjih organa tvog tijela.

shimmer fallback

Ako spavaš na desnoj strani…

Spavanje na desnoj strani može usporiti cijeli sustav, a to povećava šansu za brojne bolesti. Neki stručnjaci za spavanje također misle da bi spavanje na desnoj strani moglo stisnuti šuplju venu. To je vena koja vraća krv u srce.

Neki liječnici također preporučuju da trudnice spavaju na lijevoj strani. Budući da ti je jetra na desnoj strani trbuha, ležanje na lijevoj strani pomaže u zadržavanju maternice od tog velikog organa, a olakšava i rad srca jer održava težinu fetusa od pritiska na veliku venu (tzv. donja šuplja vena) koja vraća krv u srce iz tvojih stopala i nogu radi poboljšanja protoka krvi u fetusu.

S druge strane, spavanje na lijevoj strani čini sustav zbrinjavanja tvog tijela jačim. Također može ublažiti žgaravicu! Ako imaš problema sa spavanjem na lijevoj strani, razmisli o spavanju leđima okrenutima prema zidu, ako to uopće možeš zbog položaja kreveta. Mali jastuk između tebe i zida može ovu stranu učiniti ugodnijim. Također možeš zadržati prigušeno svjetlo s desne strane, čineći da se tvoje tijelo prirodno želi okrenuti od njega. Trebat će ti vremena da se navikneš, ali tvoje zdravlje bit će ti zahvalnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.