
Petra Meštrić za Žena.hr: Kako šećer i prehrana utječu na starenje kože?

Starenje kože je složen prirodni proces koji je pod utjecajem mnogih faktora, uključujući genetiku, izlaganje suncu, stres i prehranu. Jedan od faktora koji je u posljednjim godinama postao predmetom brojnih istraživanja u je unos šećera. Ovdje je važno spomenuti proces koji se naziva glikacija.
Glikacija je kemijska reakcija u kojoj se molekule šećera vežu za proteine ili lipide, stvarajući produkte uznapredovale glikacije (AGEs - Advanced Glycation End Products). Oni mogu imati negativne posljedice na strukturu i funkciju kože, ubrzavajući proces starenja.
Proces glikacije
Kada u tijelo unosimo puno šećera i rafiniranih ugljikohidrata poput kruha, riže i tjestenine, razina šećera u krvi raste. Molekule šećera vežu se za bjelančevine, npr. kolagen u koži i tada nastaje proces glikacije.
Glikacija je prirodan proces u kojem se molekule šećera (glukoza i fruktoza) vezuju za aminokiseline u proteinima. Ovo vezivanje može dovesti do promjena u strukturi proteina. To negativno utiče na njihovu funkciju. Kada se šećeri vežu za kolagen i elastin, koji su proteini odgovorni za elastičnost i čvrstinu kože, njihova funkcionalnost se smanjuje. Taj postupak rezultira starenjem kože, stvaranjem bora, smanjenjem tonusa kože.
Produkti uznapredovale glikacije (AGEs - Advanced Glycation End Products) su proizvodi koji nastaju kada se šećer veže za proteine, lipide ili druge molekule u tijelu. Oni se najviše talože u kolagenu i elastinu, dva ključna proteina koja čine strukturu kože.
Utjecaj šećera na kožu:
• Smanjenje elastičnosti: Oni oštećuju kolagen i elastin, što rezultira smanjenjem njihove sposobnosti da se vraćaju u prvobitni oblik. Ovaj postupak može dovesti do opuštene kože i nastanka bora.
Znakovi na koži: Bore, gubitak elastičnosti, koža bez sjaja, suha koža, neujednačen ten.
Utjecaj hrane
Jedan od glavnih izvora šećera su rafinirani ugljikohidrati i namirnice bogate šećerima. Jedenje hrane poput slatkiša, brze hrane i grickalica mogu dovesti do visokog nivoa glukoze u krvi. Kada je nivo glukoze povišen, proces glikacije se ubrzava, što dovodi do većeg stvaranja produkata uznapredovale glikacije. Način pripreme hrane također igra ulogu u stvaranju produkata uznapredovale glikacije. Npr. pečenje, prženje i roštiljanje. Preporučuje se smanjenje unosa hrane visokog glikemijskog indeksa, koja brzo povisuje nivo glukoze u krvi. Također se preporučuje konzumiranje hrane sa niskim glikemijskim indeksom, kao što su integralne žitarice, povrće proteini, koji manje dižu nivo šećera u krvi.
Oksidativni stres na starenje kože
Glikacija može doprijeti oksidativnom stresu, koji igra ulogu u starenju kože. Slobodni radikali nastali tijekom oksidacije mogu oštetiti stanice kože, proteine i lipide, izazivajući prijevremeno starenje kože. Na glikaciju utječe i genetika, pušenje, alkohol, zagađivači iz okoliša, starenje te UV zrake.
Prevencija
Kako bi se usporio proces starenja kože povezan s unosom šećera važno je držati se sljedećih uputa:
Smanjite unos rafiniranih šećera. Nemojte konzumirati hranu i pića koja sadrže visok udio rafiniranih šećera, poput gaziranih pića, slatkiša i brze hrane.
Konzumirajte zdrave masti: Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribama poput lososa, sardina pomažu u održavanju zdravlja kože i mogu smanjiti upalu izazvanu glikacijom.
Jedite hranu s niskim glikemijskim indeksom kao što su integralne žitarice, grahorice, zeleno povrće, koji manje dižu nivo šećera u krvi.
Uvođenje hrane bogate antioksidansima: voće i povrće bogato antioksidansima, poput vitamina C, vitamina E, polifenola i flavonoida, mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i ojačati zaštitu kože.
Redovita tjelovježba
Zaštita od sunca

Horoskop za četvrtak: Blizanci će se fokusirati na pozitivno, strijelci će izgladiti nesporazume

Tvoje su usne kao čokolada! Smeđe nijanse na usnama hit su ove jeseni

Stigli su prvi topli kaputi, ove modele ćemo nositi tijekom jeseni i zime
