Misli i na njega

Novogodišnje odluke na kojima će ti mozak biti zahvalan

Poboljšaj zdravlje mozga s nekoliko fizičkih i mentalnih promjena

Mnoge žene, kada donose novogodišnje odluke, najviše pažnje posvećuju izgledu, zdravoj prehrani, vježbanju i gubitku kilograma. Ipak, postoji jedan dio tijela koji je važan, ali često zanemaren, a to je mozak. Briga za zdravlje mozga može dovesti do njegove bolje funkcije, povećanja koncentracije i pamćenja, smanjenja rizika od Alzheimerove bolesti i demencije, kao i do smanjenja kroničnog stresa.

Mozak se razvija tijekom cijelog našeg života i postoje istraživanja koja su dokazala da je mozak, u bilo kojoj dobi, u stanju naučiti nove zadatke i prihvatiti nove izazove ako posvećujemo dovoljno pažnje našem mentalnom zdravlju

Ove godine usredotoči novogodišnje odluke na poboljšanje zdravlja mozga, a to možeš uz nekoliko manjih promjena. 

Počni vježbati aerobik

Istraživanja pokazuju da vježbanje poboljšava kognitivne funkcije mozga, a aerobik je posebno povezan s radom mozga kod odraslih osoba koji imaju povećani rizik od Alzheimerove bolesti. „Aerobik se pokazao kao jedan od najboljih načina za poboljšanje zdravlja mozga“, kaže Andrew Budson, profesor neurologije na sveučilištu u Bostonu.

Aerobik oslobađa hormone rasta u mozgu koji zapravo pomažu pri rastu novih moždanih stanica. U jednoj studiji koja se provela na starijim osobama u dobi od 55 do 80 godina, aerobik je povećao veličinu hipokampusa, centra za pamćenje, u samo šest mjeseci. A povećanje veličine izravno je povezano s poboljšanom kondicijom sudionika i poboljšanim memorijskim performansama. 

1/8
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.